Najdrahšia káva na svete vzniká v žalúdku slona

Je už neraz známe, že žalúdočné enzýmy tvora menom cibetka vedia káve dodať obzvlášť osobitnú príchuť.

Túto skutočnosť môžem smelo potvrdiť vlastnou skúsenosťou, ktorú som pred niekoľkými mesiacmi nadobudol nad rozvoniavajúcou šálkou Kopi Luwak.

Vtedy som ani nevedel, že o kvalitnú kávu sa môžu postarať aj „zázračné“ enzýmy thajského slona. Tzv. Black Ivory Coffee, „sloniu“ kávu z Thajska môžeme smelo označiť za luxus, o čom pri hriešne vysokej cene 34 eur/35 gramov nemožno pochybovať.

Pozri tiež: Nie je káva ako káva, cibetka o tom vie svoje

Napriek tomu môžeme vysokú cenu ospravedlniť nemalými nákladmi, ktoré pri produkcii Black Ivory Coffee bezpochyby vznikajú. Na kilogram tohto kávového luxusu potrebujeme až 30 kilogramov kávových bôbov.

Nehovoriac o namáhavej a hlavne nepríjemnej ručnej práci, ktorá pozostáva z vyťahovania kávových zŕn z hnoja thajských slonov. Ako niektorí zainteresovaní tvrdia, veľakrát o svoj náklad prídu, keď je slon vo vode (:-)).

Doterajšie výskumy preukázali, že slonie enzýmy sa v semienkach kávovníka starajú o rozklad bielkovín, ktorým možno vďačiť za horkosť kávy či zvláštnu chuť, pripomínajúcu vôňu čokolády.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre