Kávičkári pozor! Bude menej Arabiky a bude drahšia

káva

Cena kávy Arabika po tom, čo vo februári tohto roku dosiahla svoje 11-ročné maximum, posledných 6 mesiacov kontinuálne klesala. Cenu predtým hnalo hore najmä nepriaznivé počasie v Brazílii, ktoré vyvolalo obavy o produkciu. Brazílske sucho a chlad minulú sezónu obmedzili kvitnutie a silné mrazy v júli 2021 viedli farmárov k výrubu kávovníkov v čase vysokých nákladov na poľnohospodárske vstupy, najmä hnojivá. Okrem toho, ďalší špičkový producent v Kolumbii vykázal po povodniach nižšiu úrodu. Potom sa však pozornosť presunula na riziko globálneho ekonomického spomalenia a s tým spojené slabšie vyhliadky na dopyt po drahšej vysokokvalitnej káve.

Zatiaľ čo hospodársky pokles môže negatívne ovplyvniť dopyt po drahších zrnách v porovnaní s Robustou, kľúčové ukazovatele vykresľujú pre Arabiku skôr býčí obraz. Aj nedávny článok Bloombergu potvrdzuje obavy o úrodu. Brazílska Conab, národná poľnohospodárska agentúra očakáva, že tohtoročná úroda bude najslabšia od roku 2014. Komentátori dokonca hovoria, že aj súčasné predpovede sa môžu ukázať ako prehnane optimistické.

„Ak sa pozrieme na termínovú krivku, tá ukazuje najvyššiu cenu od roku 2010. Okrem toho, úroveň zásob v skladoch monitorovaných futures burzou ICE klesla na 23-ročné minimum, zatiaľ čo špekulanti od februára znížili svoje pozície o 70 %. Robusta, lacnejšia odroda kávy obchodovaná v dolároch za metrickú tonu, si tak môže nájsť úspešnú cestu,“ hovorí Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre