Káva Robusta výrazne lacnie

Menej kvalitná odroda kávy Robusta tento mesiac zlacnila už o viac ako 7 %. Za klesajúcou cenou Robusty stoja zlepšené vyhliadky úrody vo Vietname, krajine, ktorá je najväčším producentom Robusty na svete.

Na začiatku tohto roka v mesiacoch január – február sme mohli spozorovať mierne zdraženie kávy, pod čo sa podpísali špekulácie, že suchšie obdobie by mohlo uškodiť vietnamskej úrode. Hlavnú pestovateľskú oblasť Vietnamu ale potešili pravidelné dažde a kávové bôby sú o niečo väčšie než minulý rok.

— Pozri tiež: Ako investovať do kávy? —

Ako sme už uviedli v úvode, Robusta je považovaná za menej kvalitnú odrodu, ktorú zvyčajne čaká osud instantnej kávy. Väčšina tejto odrody sa dopestuje v krajinách juhovýchodnej Ázie (Vietnam, Indonézia) ale aj v časti Afriky.

Ako uvádza špecialista z banky Citigroup, Sterling Smith, ich postoj pri cene Robusty zostáva neutrálny až mierne medvedí. Ak nedôjde k zmene počasiu, ceny by sa mali pohybovať v rozmedzí od 1700 – 1900 dolárov/tonu. Aktuálne sa hodnota futures kontraktu kávy Robusty s dodaním v septembri nachádza na úrovni 1750 dolárov/tonu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre