Cena kávy je na desaťročnom maxime. Koľko si priplatíme za šálku obľúbeného nápoja?

Káva je ďalšou komoditou, v ktorej cene sa viac odrážajú problémy s úrodou a dodávkami z krajín, ktoré sú hlavnými producentmi arabiky, ako aj obavy z omikronu. Ten síce spôsobil krátkodobý negatívny posun v globálnom rizikovom sentimente, ten však trval len krátko.

Cena marcovej arabiky sa po piatich rokoch pomerne stabilného obchodovania vystrelila tento rok na takmer dvojnásobok. Môže za to najhoršie obdobie sucha a mrazov za posledné desaťročia, ktoré  zdecimovalo brazílsku úrodu v roku 2021, pričom sa očakáva, že to potenciálne ovplyvní aj minimálne dve ďalšie sezóny.

Situáciu ďalej komplikuje aj nedostatok prepravných kontajnerov, čo zhoršuje situáciu v pražiarňach v Európe a v USA. Zásoby kávy v skladoch monitorovaných burzou ICE sa znížili na 1,6 milióna vriec, čo je úroveň 11 % pod päťročným priemerom.

„Aj keď tieto fakty sami osebe nevysvetľujú takmer zdvojnásobenie ceny kávy, cenu vystrelili hore obavy, že sa situácia na trhu bude zlá aj v nasledujúcich rokoch. Poškodenie kríkov v dôsledku mrazov začiatkom tohto roka viedlo v niektorých oblastiach k potrebe opätovnej výsadby, zatiaľ čo iní poľnohospodári  sa preorientovali na iné plodiny,“ hovorí Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank.

To všetko znervózňuje nielen investorov, ale aj milovníkov tohto kofeínového nápoja, ktorí už vedia, že si budú musieť za svoju šálku priplatiť.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre