V Poľsku bankrotujú stavbári. Môžu za to futbalové ME

Majstrovstvá Európy (ME)  vo futbale, ktoré sa konali tento rok v  júni – júli v Poľsku a Ukrajine, zrejme neboli tou najlepšou udalosťou pre tamojšie stavebné firmy. Od začiatku roka je v platobnej neschopnosti približne 100 stavebných firiem z Poľska, vrátane najväčšieho hráča v odvetví – firmy PBG. Vo vyhlásení spoločnosti PBG sa uvádza, že podnik trpel nedostatkom likvidity, a to z dôvodu nezaplatenia faktúr od zákazníkov.

Vidina lukratívnych zákaziek

Ako sa bankroty stavbárov spájajú s futbalom? Atradius, poisťovateľ rizík, ku ktorým patrí insolventnosť klienta, má na to jasný pohľad: „S príchodom ME prišla i vidina veľkých a lukratívnych stavebných projektov, ktorá spoločnosti prinútila ísť s cenou výkonov nadol, vysvetľuje Michael Karrenberg z poisťovne Atradius. Napriek vysokým investíciám sa tieto podniky púšťali do predbežných prác. Platby od zákazníkov ale prišli oveľa neskôr ako stavbári predpokladali, prípadne neprišli vôbec! Práve o to sa zakoplo mnoho stredne veľkých poľských firiem.

Chorľavý stavebný sektor

Stavebné spoločnosti v marci tohto roka vykázali stratu v priemere 6,2 centov na jedno euro tržieb. Pre porovnanie, za celý rok 2011 tieto podniky vykázali zisk 1,6 centov na euro tržieb. V prvom kvartáli sa hospodárenie viac ako polovice stavebných firiem prepadlo do červených čísel, čo je omnoho viac ako predošlé roky. 

Ako tvrdí poisťovateľ Atradius, podobný fenomén sa prihodil aj v Nemecku pri konštrukcii ICE trate medzi Kolínom a Franfurtom.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre