+ 13 000 pracovných miest v Írsku?

Jeden z dlhových hriešnikov eurozóny, Írsko, chce prostredníctvom rastového balíčka vytvoriť až 13 000 pracovných miest. Nové miesta by mali vzniknúť predovšetkým v sektore stavebníctva. Informácie priniesol írsky minister pre výdavky a reformy, Brendan Howlin.

Írska vláda už včera oznámila plány na spustenie stimulačného balíčka v hodnote 2,25 miliárd eur, pričom prostriedky by mali plynúť najmä do budovania infraštruktúry (stavba ciest). Program na podporu rastu bude financovaní úvermi od Európskej investičnej banky, národného penzijného fondu a prostriedkami súkromných investorov.

Krízou podlomená ekonomika

Zameranie na stavebný sektor je logické, nakoľko to bolo práve írske stavebníctvo, ktoré hospodárska kríza poznačila najviac. Írsko bolo prvou krajinou eurozóny, ktorá sa uchýlila k pomoci z eurovalu. V roku 2010 tak od medzinárodných veriteľov (MMF, EÚ a ECB) obdŕžala pomoc vo výške 67,5 miliárd eur. Finančná injekcia ale nebola zadarmo, keďže sa Íri museli podrobiť tvrdým úsporám. K nim patrilo krátenie sociálnych dávok či znižovanie platov vo verejnom sektore.

Ekonomika Írska je silne naviazaná na export krajiny. Pre mnoho medzinárodných spoločností je ostrovná krajina premostením do eurozóny. Vývoz Írska ale v poslednej dobe výrazne utrpel, za čo môže aj viac než 14 %-ná nezamestnanosť.

Írsko sa ale dostáva z najhoršieho, za čo hovorí aj bezproblémový vstup na finančné trhy. Od roku 2010, kedy do Írska mierila zahraničná pomoc, sa krajina 5. júla dokázala prvýkrát refinancovať samostatne.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre