10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americký trh práce v máji výrazne prekvapil, keď ekonomika USA vytvorila až 280-tisíc pracovných miest. Trh počítal s vytvorením iba 225-tisíc miest. V apríli ekonomika vytvorila 221-tisíc nových pracovných miest.

2. EUR/USD sa po týchto dátach výrazne prepadol. Môže za to silnejší americký dolár, ktorý ťaží z prekvapivo silných dát z amerického trhu práce. EUR/USD stráca takmer percento na 1,1120 dolára.

3. Predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dnes vo Viedni vyhlásili, že udržia ťažobné kvóty na úrovni 30 miliónov barelov denne. OPEC zároveň vyzval členské krajiny, aby dodržiavali ťažobný strop. Rozhodnutie bolo trhmi očakávané.

4. Ropa zmazala dopoludňajšie straty a aktuálne výrazne získava. Cena ropy Brent je vyššie o takmer 2% na 63,94 dolára/barel, WTI získava 1,76% na 59,04 dolára/barel.

5. Ratingová agentúra Standard & Poor’s zvyšuje rating Írska o jeden stupeň z „A“ na „A+“, čo je v stupnici agentúry štvrté najlepšie hodnotenie. Navyše, výhľad zostáva stabilný.

6. Šéf newyorského Fedu William Dudley dnes uviedol, že Fed zrejme zvýši sadzby už v tomto roku. “Ak sa trh práce bude naďalej zotavovať a inflačné očakávania zostanú pevne ukotvené, bolo by vhodné zvýšiť sadzby v tomto roku”, vyhlásil Dudley.

7. Európa v červenom. Akciový index DAX 30 uzavrel so stratou 1,26% na 11 1987 bodov, Eurostoxx 50 oslabil o 1,30%, francúzsky CAC 40 stratil 1,33%. Grécky akciový index ASE oslabil až o 5%.

8. Grécky premiér opäť utešuje, že dohoda s veriteľmi je blízko. Sme na cieľovej rovinke, vyhlásil Alexis Tsipras. Riešenie je tak blízko, ako nikdy predtým, dodal grécky premiér. Krajina sa vyhla splátke voči MMF, keď zlúčilo všetky júnové splátky do jeden splátky vo výške 1,6 miliardy eur. Uhradiť ju musí do konca mesiaca.

9. V červenom je aj Wall Street. Očakávania, že Fed čoskoro prikročí i vyšším sadzbám, neteší akciových býkov. Index Dow Jones stráca 0,21%, S & P 500 sa obchoduje na otváracích úrovniach.

10. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, tvorba reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) sa v 1. štvrťroku 2015 medziročne zvýšila v stálych cenách o 3,1 %, čo bolo o 0,8 p. b. viac ako v rovnakom období minulého roka. Bolo to najrýchlejšie tempo rastu za posledné tri roky.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre