Medicína eurovalu zabrala. Íri opúšťajú záchranný program!

Po tom, čo príchod dlhovej krízy takmer položil na lopatky viacero krajín a niektoré museli dokonca požiadať o medzinárodnú pomoc, tu máme prvú krajinu, o ktorej sa bude hovoriť, že bola reálne zachránená a nie len „zachraňovaná“.

Touto krajinou je práve Írsko, ktoré by už o dva mesiace (15. decembra) malo ukončiť a opustiť program záchrany. Ďalšie krajiny, ktoré pomoc čerpajú – Portugalsko, Grécko a Cyprus – stále nemajú záchranu definitívne za sebou a sú odkázané na výpomoc zahraničia.

Ukončenie záchranného programu v týchto prípadoch je tak stále otázkou budúcnosti. Írsky premiér ukončenie záchranného programu oznámil na zasadnutí svojej strany Fine Gael. Ako uviedol, ekonomika Írska je síce stále krehká, avšak výnimočnému núdzovému stavu je koniec.

Írsko muselo požiadať o pomoc v roku 2010, keď sa dostalo do problémov kvôli tamojším bankám. Tie boli na pokraji krachu kvôli problémom na realitnom trhu a nedostatku kapitálu.

Dlhá cesta, ktorú už zvládneme sami

Schválená vtedy bola pomoc Írsku vo výške 85 miliárd eur. Premiér Enda Kenny, ktorý na víkendovom zjazde strany ohlásil ukončenie záchranného programu dodal, že súčasná situácia neznamená, že finančné problémy sú definitívne preč. Krajinu ešte čaká dlhá cesta, avšak tú by už mala byť schopná zvládnuť sama.

Úlohy, ktoré má Írsko ešte pred sebou, ukazuje aj pripravovaný štátny rozpočet. Ten bude zverejnený 15. októbra a prinesie ďalšie škrty vo výdavkoch a tiež zvyšovanie daní spolu v sume približne 2,5 miliardy eur.

Jeho výsledkom by mal byť deficit v budúcom roku na úrovni 4,8 %, čo je ešte o tri desatiny menej ako sa krajina zaviazala pri čerpaní medzinárodnej pomoci. Tohtoročný deficit má pritom dosahovať až 7,3 %. Strednodobá stratégia do ďalších rokov má byť zverejnená do konca roka.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre