10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť

1. Bill Gross, manažér investičného fondu Pimco, kráti pozície v amerických dlhopisoch.

Kým v januári mali štátne dlhopisy USA na portfóliu fondu Total Return Fund podiel 46 %, vo februári to bolo 43 %. Gross týmto reaguje na trhové turbulencie spôsobené krízou na Ukrajine, ako aj zjemňovanie menovej politiky zo strany Federálneho rezervného systému (Fed).

2. Federálny sudca z Chicaga dal príkaz na zmrazenie majetku šéfa insolventnej Bitcoin burzy Mt. Gox, Marka Karpelesa. Príkaz sa vzťahuje na americkú pobočku ako aj jej matku Tibanne, avšak nie na tokijskú spoločnosť Mt. Gox. Na internete sa začali šíriť obvinenia, že Karpeles v uplynulých dňoch “hýbal” miliónmi dolárov uložených v Bitcoinoch.

3. Risk off. Presne tak sa dá zhrnúť dnešná nálada na finančných trhoch. Investori sa zbavujú rizikových aktív ako sú akcie a dávajú prednosť bezpečným prístavom. Kým sa hlavné európske a americké akciové indexy topia v stratách, zlato posilnilo na 6-mesačné maximum. Dôvodom je eskalácia Krymskej krízy – tamojší parlament dnes odsúhlasil pričlenenie k Rusku, na čo Západ odpovedal sankciami voči Moskve.

4. Vedúci predstavitelia vyspelých krajín G7 varujú Rusko a hrozia mu prijatím ďalších opatrení. Ako píšu v spoločnom vyhlásení, Moskva porušuje suverenitu a taktiež územnú celistvosť Ukrajiny. „Moskva musí ukončiť všetky aktivity, ktoré podporujú Krymské referendum“, uvádza zoskupenie G7. Obyvatelia Krymu budú o pričlenení k Ruskej federácii hlasovať už túto nedeľu.

5. Ani v dnešnom obchodovaní sa medený kov nevyhol ďalšiemu zlacňovaniu. Futures kontrakt medi na burze v Šanghaji oslabil o 5 %. Cena medi reaguje na hospodárske a finančné problémy v Číne, ktorá je najväčším spotrebiteľom tohto kovu.

6. Spotrebiteľská dôvera v Japonsku oslabuje. Príslušný index spotrebiteľskej dôvery vo februári oslabil z januárových 40,5 bodu na 38,3 bodu. Ekonómovia počítali s oslabením, avšak iba na úroveň 40 bodov.

7. Thajská centrálna banka dnes znížila hlavnú refinančnú sadzbu o 25 bázických bodov na 2 %. Cieľom tohto kroku je podporiť miestnu ekonomiku.

8. ETF fondy zamerané na investovanie v Číne vykazujú vysoký odliv kapitálu. Z amerických fondov so zameraním na čínsky región bolo 10. marca vybraných 87 miliónov dolárov, čo je vôbec najväčší odliv z ETF fondov vôbec. V tomto roku prišli čínske ETF fondy už o 380 miliónov dolárov.

9. Dlhopisy Írska, krajiny, ktorá bola pred pár rokmi zachraňovaná z eurovalu, sa dnes úročili na rekordne nízkej úrovni. Krátko pred oficiálnym návratom Írska na kapitálový trh (už zajtra) sa 10-ročný dlhopis na voľnom trhu obchodoval s výnosom 3 %, čo je rekordné minimum.

10. Ako dnes informoval európsky štatistický úrad Eurostat, priemyselná produkcia v eurozóne v januári poklesla o 0,2 %, pričom analytici očakávali nárast o 0,5 %. „Slabé údaje naznačujú, že hospodárske oživenie stojí na neistej pôde“, komentoval čísla jeden z ekonómov. Aj napriek slabším dátam dnes euro voči doláru získava 0,30 % na 1,38981 dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre