10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Šéfka Federálneho rezervného systému (Fed), Janet Yellenová včera uviedla, že obrat v úrokových sadzbách nastane najskôr v 2. kvartáli 2015. Centrálna banka okrem toho pozmenila rétoriku: Kým doteraz tvrdila, že sadzby zostanú nízko dlhú dobu, aktuálne hovorí, že čo sa týka zvyšovania sadzieb, bude trpezlivá.

2. Menový pár EUR/USD sa po včerajšom zasadnutí amerického Fedu dostalo pod predajný tlak. Najnovšie slová Fedu obchodníci interpretujú ako potvrdenie,  že zvýšenie úrokových sadzieb v USA sa blíži. Očakávania vyšších sadzieb pomáhajú americkému doláru. EUR/USD rozširuje včerajšie straty a oslabuje o 0,34 % na 1,22893 dolára.

3. Ruský prezident Vladimir Putin mal dnes 3-hodinový výročný prejav, v rámci ktorého sa snažil o zmiernenie obáv o ruskú ekonomiku. Putin uviedol, že za hospodárske problémy jeho krajiny môžu “vonkajšie faktory”. Okrem toho dodal, že kríza v Rusku potrvá dva roky.

4. Americký predstihový indikátor Conference Board v novembri posilnil o 0,6 percenta, pričom ekonómovia očakávali nárast o 0,5 percenta. Avšak rast v predchádzajúcom mesiaci bol revidovaný o 0,3 percentuálneho bodu nadol na 0,6 %.

5. Keďže máme štvrtok, pozrime sa vývoj žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA – v porovnaní s minulým týždňom sa ich objem znížil o 6000 na 289-tisíc. Ekonómovia počítali s číslom 295-tisíc žiadostí.

6. Zverejnený bol dnes aj nemecký index IFO. Indikátor podnikateľskej klímy v Nemecku v decembri posilnili z predošlých 104,7 bodu na 105,5 bodu, čo je druhý nárast za sebou.

7. Írsko spláca pomoc, ktorú krajina čerpala počas dlhovej krízy. Krajina predčasne splatila deväť miliárd eur, čo je 40 % z úveru poskytnutého od Medzinárodného menového fondu (MMF).

8. Wall Street sa raduje z pokračovania uvoľnenej menovej politiky USA. Okrem toho akciové trhy podporili ekonomické dáta z USA (žiadosti + predstihový indikátor). Dow Jones získava 1,54 % na 17623 bodov, S&P 500 posilňuje o 1,52 % na 2043 bodov.

9. Známa investičná spoločnosť PIMCO počíta so zrýchlením rastu globálneho hospodárstva v budúcom roku. Ako vo svojej správe uvádza, globálny rast by mal zrýchliť z tohtoročných 2,5 % na 2,75 %.

10. Ratingová agentúra Fitch znížila úverový rating Venezuely na „CCC“. Hlavný dôvodom je prudký pokles cien ropy, ktorá sa negatívne podpisuje pod tamojšiu ekonomiku a štátne financie.

xtb
Komentáre