10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Taiwanský producent smartfónov HTC sa po sérii strát vrátil k zeleným číslam. V druhom kvartáli spoločnosť dosiahla zisk 2,26 mld. taiwanských dolárov (55,6 mil. eur). Analytici očakávali zisk na úrovni 2,06 mld. TWD. V rovnakom období minulého roka spoločnosť zarobila 1,25 mld. TWD, potom nasledovali straty.

2. Dnešný deň na finančných trhoch sa vyznačuje nízkym objemom obchodovania, keďže burzy v USA sú dnes uzatvorené z dôvodu štátneho sviatku.

3. Švédska koruna oslabuje už štvrtý deň za sebou, keď dnes poklesla na 6,8554 za dolár. Pre švédsku menu ide o najslabšiu úroveň za posledné dva roky. Mena sa prepadla po tom, čo tamojšia centrálna banka znížila sadzby o 0,50 %. Dnes švédsku korunu podlomila priemyselná výroba, ktorá v máji oslabila o 3,1 %.

4. Výrazne silné dáta z amerického trhu práce dnes podporili obchodovanie na ázijských trhoch. Akciový index MSCI Asia Pacific posilnil o 0,4 % na 147,59 bodu. Japonský index TOPIX získal pol percenta.

5. Objednávky nemeckých podnikov v máji oslabili viac ako sa počítalo. V máji oproti aprílu poklesli o 1,7 %. Ekonómovia počítali s poklesom o 1 %. Aprílový nárast však predstavoval až +3,4 %.

6. Retailový index PMI, ktorý sleduje vývoj maloobchodných predajov v eurozóne, v máji len mierne vzrástol zo 49,9 b. na 50 bodov. Výrazne sa indexu darilo v Nemecku, kde posilnil z 52,5 b na 56,2 bodu.

7. Aj dnes pokračuje severomorská ropa Brent v zlacňovaní, pričom ako informuje agentúra Bloomberg, tohtotýždňový pokles ceny Brent bude najväčším od januára. Cena reaguje na obnovenie produkcie na dvoch ropných prístavoch v Líbyi ako aj na nenarušenú produkciu ropy v Iraku.

8. Európska komisia naznačila, že sa bude snažiť zaviesť regulačné pravidlá pri mene Bitcoin. Podľa Komisie sú pri tejto digitálnej mene ignorované hrozby prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, čo treba riešiť pravidlami.

9. Európske štátne dlhopisy pokračujú vo výstupe nahor, čo je odrazom menových stimulov zo strany Európskej centrálnej banky. Keďže cena dlhopisov rastie, výnosnosť klesá, čo je pre krajiny dobrá správa. Výnosnosť 10-ročných írskych dlhopisov poklesla na rekordne nízku úroveň 2,31 %.

10. Na trhoch sa objavil ďalší miliardový obchod – americká spoločnosť Archer Daniels Midland (ADM), ktorá pôsobí v potravinárskom priemysle, chce údajne prevziať firmu Wild Flavors, nemeckého výrobcu potravinárskych farbív a príchutí. Američania za nemeckú firmu vraj ponúkajú 2,5 miliardy eur.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre