Slováci dopytujú menšie a lacnejšie nehnuteľnosti

Podľa výpočtov NBS z údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) vyplýva, že priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie dosiahla na Slovensku v prvých troch mesiaoch 2012 úhrnnú hodnotu1 235 €/m2, čo predstavuje zníženie o 1 euro v porovnaní so 4. kvartálom 2011.

Na slovenskom realitnom trhu badať v posledných rokoch rôzne snahy o jeho aktivizáciu. V polovici roka 2011 rástla ponuka predajov bytov a domov, ale od polovice roka sa dynamizovala ponuka na prenájom, a to najprv väčších bytov a domov a postupne aj menších bytov.

Záujem je o menšie a lacnejšie nehnuteľnosti

Pokračuje znižujúca sa ponuka hlavne jednoizbových bytov na predaj aj prenájom s ich rastúcimi cenami. Pretrváva aj znižovanie ponúk rodinných domov a priestrannejších víl na prenájom, evidentnejší je podľa dostupných údajov záujem vlastníkov zbaviť sa ich predajom. Aktuálny slovenský trh s bývaním je charakteristický aj tým, že je záujem o menšie a lacnejšie nehnuteľnosti, a aj preto sú predávanejšie staršie nehnuteľností ako novostavby. Aktuálne pretrvávajúca prevaha ponuky bývania nad reálnym dopytom po ňom výraznou mierou zabraňuje rastu cien predajov aj prenájmov nehnuteľností na bývanie.

Nový úver kryje starý. Alebo ide na rekonštrukciu!

Pretrvávajúca potreba uspokojovať bývanie môže byť v najbližšom období pozitívne ovplyvňovaná miernym uvoľňovaním úverových štandardov bánk pri úveroch na bývanie. Značná časť nových úverov na bývanie sa však používa na refinancovanie starých úverov a na rekonštrukciu už existujúceho bývania, preto celkovo nemožno v najbližšom období očakávať žiadne výrazné oživenie trhu s bývaním.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre