USA: Realitný trh prekypuje šťastím!

Po 4 rokoch od veľkého tresku to na americkom realitnom trhu opäť ožíva. Šesť mesiacov pred voľbami nového prezidenta Spojených štátov ťahá ekonomiku práve realitný sektor. Obama sa musí vyškierať!

V priemere sa cena za nový dom v USA sa pohybuje na úrovni 235 700 dolárov. To je o 5 % viac ako pred rokom. Výrazne sa darí cenám v mestách ako Phoenix, kde to bolo po spľasnutí realitnej bubliny najviac drastické! Medziročný nárast priemerných cien nového domu či bytu tu predstavuje až 20 %.

Phoenix či Orlando: ceny nehnuteľností tú rastú najviac od roku 2006. Počet majiteľov, ktorí opúšťajú svoje domovy a prinášajú kľúče do banky (ako sme boli zvyknutí po spľasnutí realitnej bubliny) sa znížil na úroveň z konca roka 2007. Odborníci tvrdia, že pozitívny trend bude ešte pokračovať. Nie ani z dôvodu špekulácii na rast cien, či nízkych úrokových sadzieb. Ako dôvod uvádzajú demografický vývoj.

Graf  znázorňuje  vývoj cien domov v USA v jednotlivých mesiacoch (1991 – 2011)

Spokojné sú aj stavebné firmy

Každoročne postihne prírodná katastrofa milióny domov. Populácie však pribúda a dopyt po nehnuteľnostiach rastie. Fakt, že sa tomuto segmentu v USA naozaj darí, potvrdzujú aj výsledky stavebných spoločností. Firmy DR Horton a Lennar svojimi prvokvartálnymi výsledkami prekonali očakávania a navyše registujú prudký nárast nových objednávok. Rovnako pozitívny trend pociťuje aj jednotka na trhu s luxusným bývaním, spoločnosť Toll Brothers.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre