Taliani s najväčšou mierou nezamestnanosti od roku 2001

V Taliansku miera nezamestnanosti vzrástla na najvyššiu úroveň po viac ako desiatich rokoch. Je to dôsledok úsporných opatrení určených na boj s dlhovou krízou. Napomohla tak tlačiť tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny do recesie. Nezamestnanosť sa vo februári zvýšila na 9.3 %, čo je najvyššia úroveň od prvého štvrťroku 2010, z evidovanej 9.1 % v januári – podľa národného štatistického inštitútu – ISTAT. Miera nezamestnanosti zodpovedá mediánu predpovede šiestich ekonómov z agentúry Bloomberg News.

“Miera nezamestnanosti u mladých ľudí sa zvýšila takmer na 32%”

Taliansky premiér Mario Monti (na snímke) realizuje 20 miliardový eurový balíček škrtov vo výdavkoch a zvýšenie daní s cieľom  odstránenia  rozpočtového deficitu v budúcom roku a „orezanie“ národa o 1.9 triliónov € dlhu. Tieto opatrenia zamerané na zvýšenie ekonomického rastu krajiny sú v rozpore s Európskou komisiou, ktorá predpovedá, že talianska ekonomika v tomto roku oslabí o 1.3 %. Nezamestnanosť obyvateľov vo veku medzi 15 a 24 rokov sa vo februári zvýšila na 31.9 % z 31 % nezamestnanosti evidovanej v januári. Rast miery nezamestnanosti sme mohli už badať vo štvrtom kvartáli, keď dosiahla výšku 8.8 % oproti 8.4 % dosiahnutej v treťom kvartáli.

Talianska automobilka Fiat zavrela svoj ​​závod v Termini Imerese na konci minulého roka, v rámci plánu na zníženie nákladov a zvýšenie produktivity na talianskom trhu. Fiat pohrozil, že aj naďalej sa chystá obmedziť výrobu na svojom domácom trhu. Montiho kabinet predložil návrh na prepracovanie trhu práce v Taliansku, v ktorom uvádza, že tieto zmeny pomôžu prilákať investície a znížiť mieru nezamestnanosti v krajine a odraziť tak hospodárstvo od štvrtej recesie v poradí od roku 2001.

Zdieľať
Komentáre