Čína chce zosadiť dolár z trónu

Čína, druhá najväčšia ekonomika sveta chce, aby sa jej mena stala hlavným globálnym nástrojom. Najväčšia časť svetového obchodu a prakticky všetky obchody s komoditami sa vedú v amerických dolároch. Aspoň zatiaľ! Ak chce čínsky jüan zaujať miesto svetovej meny, musí sa stať vhodným pre všetky nástroje podnikového financovania.

Krok za krokom k vytlačeniu z trónu

Čínska vláda pracuje krok za krokom na tom, aby obmedzila dominanciu dolára vo svete. Významný prelom prišiel v roku 2003, kedy Čína schválila vedenie účtov mimo krajiny. Dôležitý krok v tejto oblasti prišiel aj v pondelok, kedy minister financií Hongkongu, Norman Chan, spolu s britským kolegom, Georgom Osbornom etablovali Londýn ako ďalšie trhové miesto pre čínsky jüan (popri Hong Kongu).

Nekompromisné postavenie Číny

Čína je hneď po americkej centrálnej banke (FED) najväčším investorom do štátnych dlhopisov USA. Ak by ich ázijská veľmoc prestala nakupovať, americký rozpočet by sa ocitol v nebezpečnej situácií. Dokonca môže Čína začať “vypúšťať” svoje biliónové dolárové rezervy. To by spôsobilo oslabený kurz úradujúcej svetovej meny a domáci FED by bol nútený navýšiť úrokové sadzby. Keďže 2. najväčšia ekonomika nemá inú možnosť, kde by uložila svoje obrovské prebytky zahraničného obchodu, nakupuje americké dlhopisy. Krajiny držia svoje devízové rezervy väčšinou vo forme vládnych dlhopisov.

Dohoda medzi krajinami BRIC: „Nahradiť dolár“

Hlavný impulz pre útok Číny na dolár bolo stretnutie štyroch rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomík Brazília, Rusko, India a Čína (tzv. BRIC)  v roku 2009. V komuniké sa ukázalo, že aliancia je proti dominancií dolára. „Veríme, že je potrebný stabilný a silnejší medzinárodný menový systém“, povedali. Na druhom summite v roku 2010 podpísali tieto krajiny dohodu, ktorá ustanovuje, že v zahraničnom obchode medzi sebou nahradia dolár cez národné meny.

Uvidíme, aké ďalšie kroky podnikne domáca vláda k naplneniu svojho „sna“. S narastajúcou silou čínskej ekonomiky tak rastú aj možnosti, že si čínska mena podmaní terajšieho kráľa – dolár.

Spracované podľa informácií handelsblatt.com 

Komentáre