Ako začať s podnikaním?

Každé podnikanie musí niekde začať. A pokiaľ to s podnikaním myslíte vážne a neplánujete skončiť len pri niečom malom, tak pravdepodobne budete uvažovať o založení svojej vlastnej spoločnosti. Ale ako to vlastne zo založením spoločnosti je a čo všetko pod tým rozumieme?

Ako krátky príklad uvedieme spoločnosť s ručením obmedzeným. Založenie sro sa začína podpísaním spoločenskej alebo zakladateľskej zmluva. Spoločnosť vzniká až dňom, ku ktorému bola zapísaná do Obchodného registra. O zápise do obchodného registra už rozhoduje vyšší súdny úradník v rámci takzvanej inej činnosti súdov. Spoločnosť môže založiť jeden spoločník najviac však 50 spoločníkov.

Spoločnosťou s ručením obmedzeným je spoločnosť, ktorej základné imanie tvoria vopred určené vklady spoločníkov. Spoločnosť zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojím majetkom. Spoločník ručí za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri. Hodnota základného imania spoločnosti musí byť aspoň 5 000 eur. Hodnota vkladu spoločníka musí byť minimálne 750 eur.

Spoločník je povinný splatiť vklad za podmienok a v lehote ustanovenej zákonom, prípadne určenej v spoločenskej zmluve, najneskôr však do piatich rokov od vzniku spoločnosti alebo od jeho vstupu do spoločnosti alebo od prevzatia záväzku na nový vklad.

Spoločnosť vytvára rezervný fond v čase a vo výške, ktorú určuje spoločenská zmluva; ak sa rezervný fond nevytvorí už pri vzniku spoločnosti, je spoločnosť povinná ho vytvoriť z čistého zisku vykázaného v riadnej účtovnej závierke za rok, v ktorom sa zisk po prvý raz vytvorí, a to vo výške najmenej 5 % z čistého zisku, nie však viac ako 10 % základného imania. Orgány spoločnosti sú valné zhromaždenie a štatutárny orgán.

Sú však aj situácie, kedy sú podnikatelia v časovej tiesni, ale si len proste chcú založenie spoločnosti, napríklad založenie sro, čo najviac uľahčiť. V tomto prípade prichádza do úvahy  predaj spoločnosti. Existujú spoločnosti, ktoré sú vytvárané primárne za účelom ich neskoršieho predaja. Označujú sa ako tzv. ready made spoločnosti. Pri zakúpení takejto spoločnosti môžete začať podnikať v priebehu niekoľkých hodín. Spoločnosti sú pripravené k okamžitému predaju so všetkými právnymi dokumentmi. Predaj spoločnosti a zmena konateľa sú právoplatné dňom podpisu dokumentov. V rámci prevodu je možné zmeniť názov a sídlo spoločnosti, predmety činnosti, konateľov a spoločníkov.

Hlavne začínajúci podnikatelia sa obvykle snažia v ich začiatkoch ušetriť čo najviac finančných prostriedkov. Jednou z nie najmenších položiek pri rozbiehaní podnikania je vybudovanie sídla spoločnosti a náklady s tým spojené. Aj tu však existuje spôsob ako ušetriť a to je prenájom sídla spoločnosti. Týmto sa dá vyhnúť položkám ako je prenájom celých kancelárskych priestorov, hlavne v prípadoch keď tieto priestory nie sú pre začínajúcu spoločnosť nevyhnutné.

__________________________________________________________________________

 Vrátenie daní

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať