USA tlačí na Čínu, jȕan na rekordnej úrovni!

Spojené štáty neplánujú zvoľniť svoj tlak pri menovom spore s Čínou. Naopak, chcú aj naďalej pritvrdiť.

Posledný víkend sa konali v hlavnom meste USA rokovania ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk. Tie sa skončili bez nádeje na rýchle vyriešenie problému, týkajúceho sa umelo držaného výmenného kurzu čínskeho jȕanu na nízkej úrovni.

USA potešil aspoň fakt, že išlo o významnú tému pri výročnom zasadnutí MMF a Svetovej banky a na rokovaniach ministrov financií a centrálnych bankárov. Tlačiť na Peking bude však aj naďalej nevyhnutné.

Čínska mena síce v pondelok dosiahla najvyššiu úroveň od začiatku menovej reformy (pred viac ako 5 rokmi = 6,6732 USD/CNY), avšak USA Čínu aj naďalej obviňujú z umelo udržiavaného výmenného kurzu s cieľom znížiť náklady na vývoz a tým získavať nespravodlivé obchodné výhody. Guvernér čínskej centrálnej banky,  Zhou Xiaochua v nedeľu na v prejave na Inštitúte medzinárodných financií vyhlásil, že západ od nich požaduje aby konali rýchlo a dramaticky.Avšak ich predstava je úplne iná a reforma menového kurzu bude prebiehať len postupne.

Mesiac pred samitom krajín G20, ktorý sa uskutoční v Soule sa však zatiaľ žiadna dohoda neukazuje. Prezident Lee Myung Bak povedal, že tieto problémy okolo výmenných kurzov môžu mať negatívne dôsledky pre svetovú ekonomiku. Oznámil, že ak sa krajiny nachádzajúce vo fáze oživenia budú starať len o svoje vlastné záujmy, bude to viesť k obchodnému protekcionizmu a vytvárať aj do budúcnosti veľké problémy.

Otázka výmenných kurzov bude prerokovaná aj na zasadnutí G20,  11.  až 12 novembra. Avšak 20 najväčších priemyselných a rozvojových krajín by sa malo pokúšať hľadať riešenie ešte do začatia summitu.

Spracované podľa portálu finanztreff.de.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock