Minulý rok prepadák, tento rok hviezda

Kým v roku 2012 boli akcie Facebooku a ich burzový debut považovaný za veľký prepadák, tento rok sa akcie Zuckerbergovej spoločnosti zaradili k technologickým víťazom. Akcie, ktoré v máji 2012 debutovali pri cene 38 dolárov a tri mesiace na to sa stáli menej ako 20 dolárov, sa na konci roka 2013 obchodujú za “šťavnatých” 56 USD.

Kde nastal zlom a prečo sa akcie rozhodli opäť štverať nahor? Investorov milo prekvapil druhý kvartál – z hospodárskych čísel, ktoré Facebook zverejnil po druhom štvrťroku bolo zjavné, že najväčšia sociálna sieť vie svoj potenciál využiť aj na mobilných zariadeniach.

Práve otázka „ako zarobiť na smartfónoch, na ktoré sa presúva veľká časť populácie“, ležala mnohým akcionárom Facebooku veľmi dlho v žalúdku. Keďže čísla jasne prezrádzali, že príjmy z mobilnej reklamy sa v druhom kvartáli 2012 takmer zdvojnásobili, na slovo sa už nezmohol žiadny kritik.

Zuckerberg má za sebou skvelý rok – jeho spoločnosť pochopila, že akcionárov musí presvedčiť o schopnosti generovať peniaze. Vyšperkované zadávanie reklám či reklamy na hlavnej časovej osi investorskú verejnosť presvedčili, že najväčšia sociálna sieť vie využiť svoj potenciál.

Pokroky Facebooku sa zanedlho odrazili aj na jeho akciách a rastúci kurz akcií zase pocítil zakladateľ Mark Zuckerberg. Ako sme vás nedávno informovali, tento rok sa hodnota jeho majetku navýšila o viac ako 10 miliárd dolárov, čo je spomedzi miliardárov piaty najlepší výsledok.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre