Ako sa darí ESETu, slovenskému IT klenotu?

Či už jej produkty využívate alebo nie, určite ste o nej poučili.  ESET je slovenská softvérová spoločnosť pôsobiaca a poskytujúca svoje produkty v oblasti ochrany pred kybernetickými hrozbami ako sú vírusy, spyware, spam a ďalšími bezpečnostnými hrozbami, s ktorými sa na internete môžeme stretnúť.

Základ pre vznik spoločnosti možno hľadať už v roku 1987, keď dvaja mladí programátori Peter Paško a Miroslav Trnka objavili jeden z prvých počítačových vírusov a vytvorili program na jeho detekciu.

Očakávanie prudkého rozšírenia hrozieb vo forme vírusov a potreba univerzálneho riešenia na ich odhaľovanie sa s odstupom času jednoznačne ukázalo ako správne. Ich prvá verzia antivírusového programu sa predávala pod označením STOPVIR. Obaja programátori spolu s ich priateľom Rudolfom Hrubým založili spoločnosť ESET s.r.o. v roku 1992. Celosvetovo známe softvérové riešenie na ochranu pred kybernetickými hrozbami je dodnes známe pod skratkou NOD.

Možno ste nevedeli, že podnetom pre názov bol známy seriál z lekárskeho prostredia a skratka znamená „Nemocnica na okraji disku“. V súčasnej dobe spoločnosť pôsobí takmer po celom svete a jej obchodní partneri ju zastupujú vo viac ako 180 krajinách.

Ich softvérové riešenie chráni 100 miliónov zariadení ako sú počítače, tablety, či smartfóny. Hlavné sídlo spoločnosti je v Bratislave a svoje výskumné a vývojové centrá má okrem Bratislavy tiež v Košiciach, San Diegu, Montreale, Krakove, Moskve, Buenos Aires, Prahe a Singapure.

Celosvetovo zamestnáva viac ako 800 zamestnancov, z čoho približne polovicu na Slovensku. Po finančnej stránke sa spoločnosti mimoriadne darí. V roku 2012 svoje tržby viac ako zdvojnásobila, keď ich úroveň dosiahla 268 miliónov eur.

Zisk firmy Eset pritom predstavoval viac ako 65 miliónov eur, čo je nárast o viac ako 10 miliónov eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Nemalé zárobky spoločnosti aj počas ekonomicky slabších časov dokazujú, že Eset ťahá zisky slovenských firiem.

Napriek tomu, že zisková marža (podiel čistého zisku na celkových tržbách) v roku 2012 klesla na približne polovicu, stále sú jej čísla výborné. V minulých rokoch totiž zisková marža dosahovala hodnoty až okolo 50 % !

Majetok spoločnosti Eset bol v roku 2012 na úrovni viac ako 73 miliónov eur, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2011 len mierny nárast hodnoty. Návratnosť aktív (ROA) bola v roku 2012 až 88 %. Financovanie spoločnosti prebieha od roku 2011 z veľkej časti hlavne vlastnými zdrojmi.

Cudzie zdroje klesli zo 102 miliónov eur v roku 2010 na približne 5 miliónov eur v roku 2011. Následne v roku 2012 len mierne stúpli na 7 miliónov. Vlastný kapitál spoločnosti tak posledné dva roky dosahuje hodnoty až okolo 90 % a zadlženosť je tak v porovnaní s mnohými inými spoločnosťami minimálna.

Naskytuje sa tu tým tak priestor pre ďalší rast. Návratnosť vlastného kapitálu (ROE) taktiež dosahuje výborné čísla a to v roku 2011 cez 80 % a v roku 2012 dokonca 98,2 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre