7 rád, ako sa stať charizmatickým vodcom!

1. Prvá rada znie: Zabudnite na to, že musíte byť najatraktívnejšou osobou vo svojej organizácií či okruhu ľudí, v ktorom sa pohybujete. Nemusíte!

Samozrejme, veľakrát sa ukázalo, že atraktívne ženy a muži to v živote majú o niečo ľahšie, ale nie je žiadnou podmienkou, aby bol dobrý a charizmatický manažér aj atraktívny.

Ak chcete dôkaz, pozrite sa na Winstona Churchilla (snímka vpravo) – aj napriek tomu, že nebol žiadnym atraktívnym sex symbolom, zaradil sa medzi najvplyvnejších lídrov v histórii.

2. Vedeli ste, že až 46,9 % ľudskej mysle sa v mnohých situáciach bezcieľne potuluje? Určite to poznáte, keď je niekde človek prítomný len fyzicky, ale myšlienkami úplne inde.

Charizmatický líder sa takýmto situáciám musí vyhýbať. Nesmie sa nechať chytiť do siete vlastných myšlienok. Ak ste niekde prítomný, snažte sa tam byť prítomný celou mysľou a duchom.

3. Neporovnávajte sa s ostatnými. Porovnávanie sa s inými a seba-spochybňovanie nemá u charizmatického vodcu čo robiť. Ide o faktory, ktoré narúšajú tvorivé a analytické myslenie a taktiež oslabujú schopnosť riešiť problémy. Ide o vec, ktoré sa dotkne nielen našej osoby, ale tiež ovplyvní to, ako nás vnímajú ostatní.

4. Skombinujte svoje silné stránky s “vnútorným teplom” a vytvorte účinný charizmatický balíček. Ak chcete ostatným ukázať, že ste najlepší, nemusíte byť vyšportovaný či fyzicky silný. Silnú osobnosť môžete preukázať iným spôsobom, takým, ktorý je pre vás príznačný.

Pozrite sa na Billa Gatesa, ktorý je silnou osobnosťou vďaka mimoriadnej inteligencii, či duchovného vodcu Dalai Lamu, z ktorého doslova chrli láskavosť. Snažte sa vaše silné vlastnosti spájať s vnútorným teplom, ktoré chladného inteligenta či monotónneho manažéra premení na charizmatickú osobnosť.

5. Uistite sa, že máte správne podanie ruky. Veď viete si predstaviť silného a charizmatického vodcu, ktorý vám ochabnuto a “trápne” podá ruku? Asi nie! Vyvarujte sa nedbalému a ťarbavému podaniu ruky.

6. Staňte sa vynikajúcim poslucháčom. Aby ste dokázali, že viete druhú stranu vypočuť, zámerne ju zastavte a položte jej otázky. Ak vás niečo naozaj nezaujíma, zobrazí sa to na vašej tvári, takže druhá strana zistí, že iba čakáte na to, kedy sa v rozprávaní dostanete na rad.

7. V poslednom bode si prestrieme rôzne štýly charizmy, z ktorých si môžete podľa situácie vyberať. Ale dávajte si veľký pozor, aby ste nevyzerali neprirodzene, pretože tým všetko skazíte. Takže o aké štýly sa jedná?

Štýl vizionára: privlastniť si ho môžete vtedy, ak chcete, aby ostatní ľudia okolia vás cítili inšpiráciu, nabudenie a verili vašim plánom. Ďalej je to štýl láskavosti a dobroty, ktorý je založený na reči tela a vnútornom teple (priblížili sme si ho v treťom bode).

Potom tu máme “nekompromisný” autoritatívny štýl, z ktorého srší sila. Nakoniec je to sústredenie sa na vnímanie prítomnosti, čiže ak vojdete do miestnosti plnej ľudí, každý má pocit, že je tam len s vami!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre