ECB zvyšuje tlak na Cyprus. Mimoriadne úvery už len do pondelka!

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila tlak na problémový Cyprus. Ako dnes vo Frankfurte táto inštitúcia avizovala, krajina môže s mimoriadnymi úvermi od cyperskej centrálnej banky počítať len do pondelka! Do tej doby by mali byť núdzové linky poskytovania likvidity (tzv. ELA – Emergency Liquidity Assistance) otvorené.

Ako ECB uviedla, tieto linky likvidity môžu byť zachované aj potom, avšak iba v tedy, ak do platnosti vstúpi záchranný program medzinárodných veriteľov (EÚ, ECB a MMF). Ako už vieme, cyperský parlament tento týždeň zamietol hlavnú požiadavku medzinárodných veriteľov, a to zdanenie vkladov.

Vo štvrtok sa v Nikózii hovorí o tzv. pláne B., v rámci ktorého ide o vytvorenie fondu, ktorý by emitoval vládne dlhopisy. Navyše, prostriedky by mohli pochádzať aj z penzijných fondov či peňazí Cirkvi.

ELA úvery sú poskytované národnou centrálnou bankou, avšak musí ich schváliť ECB. Na zastavenie týchto úverov sa vyžaduje súhlas 2/3 väčšiny Rady guvernérov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

oni sa nich mozu davno vykaslat – vlado z Ruska im pomoze ..povie ze nic v podstate nechce ale nakoniec zabere cely ostrov :D