Zlé dáta posilňujú dolár. Euro stráca!

Euro voči doláru stráca už druhý deň v rade, za čo môže viacero negatívnych faktorov. V eurozóne nepotešili júlové maloobchodné tržby, ktoré medzimesačne poklesli o 0,2 %. Náladu zhoršila aj hodnota indexu nákupných manažérov v Nemecku, ktorá sa v auguste prepadla na 48,3 bodov potom, čo v júli bol indikátor na úrovni 50,3 b.. Augustová hodnota je najhoršia hodnota od júla 2009.

V eurozóne nepotešil ani index nákupných manažérov v oblasti služieb, ktorý klesol na 47,2 b. z predošlých 47,9 bodov. Bolo to najmä Francúzsko, ktoré výrazne minulo očakávania analytikov. Niet sa čo divieť, že riziko averzní investori sa začali hrnúť do dolára.

Dôkazom je aj sedem týždňové dno austrálskeho dolára voči americkému doláru, k čomu prispel aj fakt, že ekonomika Austrálie rástla menej než sa očakávalo.

[poll id=”19″]

Trhy sú opatrné a čakajú na zajtrajšie zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB). Podľa prieskumu agentúru Bloomberg väčšina očakáva, že ECB zajtra zníži hlavnú re-finančnú sadzbu na 0,5 % z terajších 0,75 %. Nižšie úrokové sadzby sú pre menu nepriaznivé.

K 13:43 si menový pár EUR/USD odpisuje ľahko -0,08 % na hodnotu 1,2557 dolárov.Voči britskej libre si euro odpisuje -0,23 % na 0,7899 libry.

Graf: Vývoj eura voči doláru za posledných 5 dní

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre