Peking chce zabiť dve muchy jednou ranou. Podarí sa mu to?

Peking sa dostal do patovej situácie: Čo len tak vymyslieť? Pýtajú sa pravdepodobne čínski politici samých seba. Čína na jednej strane musí prijať podporné stimuly pre rozhýbanie svojej ekonomiky, na strane druhej potrebuje schladiť prehriaty realitný trh. „Aj keď je súčasná ekonomická situácia Číny stabilná, existujú tu pomerne vysoké riziká poklesu“. Posledné tvrdenia čínskeho premiéra Wen Ťia Pao naznačujú, že vláda v Pekingu zrejme príjme opatrenia pre boj s ochabujúcim rastom.

Podpora hospodárstva sa ale bije s domácim realitným trhom. Ako Wen Ťia Pao povedal, prečistenie trhu nehnuteľností sa nachádza v kritickom bode. Napriek tomu hovorí, že vláda musí prijať dlhodobú politiku na boj so špekulatívnym investíciami do nehnuteľností. Čína tak stojí na rozmedzí dvoch ciest: Cesta stimulačných opatrení, ktorá podporí dopyt, verzus cesta opatrení na ochladenie dopytu po nehnuteľnostiach.

Doterajšie lieky zabrali

Peking sa v posledných dvoch rokoch snaží zrezať vysoké ceny na trhu s bývaním a tým ho spraviť dostupnejším“. Okrem iných reštriktívnych opatrení sa zvýšili sadzby na hypotéky a prijal sa aj zákaz vlastníctva viac ako dvoch objektov.  Klobúk dolu, doterajšie zmeny sa prejavili: Kým v roku 2010 činil objem úverov na bývanie 2,02 biliónov juanov, rok potom to bolo 1,26 bilióna juanov. V rovnakom období sa podiel nových úverov znížil z 26,9 % na 17,5 percent. Na základe tohto môžeme povedať, že reštrikcia zo strany čínskej vlády zaúčinkovala.

Uvidíme, ako sa teraz vláda v Pekingu zachová. Rozhodne sa ignorovať svoj realitný trh a zameria sa len na podporu ekonomického rastu, alebo príjme zázračný kompromis a zabije dve muchy jednou ranou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre