Ratingy padajú, EÚ to kritizuje

Najvyšší európsky predstavitelia kritizujú rozhodnutie agentúry Standard and Poor’s o znížení ratingu deviatich krajín eurozóny. Komisár pre hospodárske záležitosti Olli Rehn uviedol, že zníženie si odporuje s rozhodnými krokmi, ktoré sú v eurozóne prijímané na ukončenie dlhovej krízy.

Aj ďalší vysoký predstavitelia tento krok kritizujú. Zníženie ratingov, v rámci ktorého prišlo o najvyššie hodnotenie AAA aj Francúzsko bolo oznámené v piatok. Taliansku, Španielsku, Cypru a Portugalsku bol rating znížený o dva stupne. Francúzsku, Rakúsku, Slovensku, Slovinsku, a Malte o jeden stupeň.

Rehn povedal, že „ľutuje“ rozhodnutie S&P s tým, že eurozóna prijala „rozhodné opatrenia vo všetkých oblastiach krízy“ a urobila pokrok v upokojení finančných trhov. „Teraz je dôležité dokončiť čo najskôr funkčnosť a praktické realizovanie Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) do doby nadobudnutia jeho účinnosti, ktorá je od júla,“ dodal. Európsky mechanizmus stability v eurozóne je stály záchranný fond.

Francúzsky minister financií Francois Baroin povedal, že strata trojitého A nie je žiadna katastrofa a Francúzsko má stále veľmi dobrý rating AA+. „Spojené štáty, najväčšia ekonomika sveta, tiež prišla v priebehu leta o najvyšší rating,“ povedal pre televíziu France-2. „Musíme zachovať pokoj, je nutné nestrašiť tým francúzsky ľud“.

Prezident euro skupiny Jean-Claude Juncker povedal, že krajiny eurozóny sú rozhodnuté urobiť čokoľvek aby sa vrátili k rastu.

Medzitým sa vyskytli ďalšie problémy v rozhovoroch zameraných na vyjednávanie o reštrukturalizácii Gréckeho dlhu, čo vyvolalo ďalšie obavy z možného zlyhania.

Svetové indexy na tieto správy reagovali poklesom. Podobne výrazným poklesom reagovala aj spoločná európska mena.

Iba Slovensko a Nemecko so stabilným výhľadom

V piatok S&P znížila o jeden stupeň na AA+ rating Francúzska. Krajina má však aj naďalej najvyššie hodnotenie od ďalších dvoch hlavných ratingových agentúr, Moody’s and Fitch. Rakúsko, podobne ako Francúzsko stratilo najvyšší rating AAA. Jeho ekonomiku zasiahli problémy Talianska, nakoľko do tejto krajiny prúdi veľká časť exportu, zatiaľ čo banky sa stretávajú so stratami z dcérskych spoločností z problémového Maďarska.

Všetky krajiny okrem Nemecka a Slovenska zostávajú aj naďalej predmetom preskúmavania a majú teda „negatívny výhľad“ čo znamená 30% pravdepodobnosť ďalšieho znižovaniu ratingu. Výhľad Nemecka a Slovenska je v súčasnosti stabilný.

Ratingy používajú banky a investori na rozhodovanie sa, koľko peňazí a za aký úrok požičajú konkrétnym dlžníkom. A aj napriek tomu, že tento krok znižovania ratingov bol očakávaný, je pravdepodobné, že bude o niečo ťažšie a drahšie pre dlžníkov z týchto krajín získať peniaze, vrátane vlád samotných.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Francúzi určite placu..rozpočtové reformy, uťahovanie si opaskov a o svoje trojité ačko aj tak prídu :idk: ja aj tak ratingovkam neverim :D stacilo mi ich predstavenie v kríze 2008..lets go :rotfl: