IEA predpovedá pomalší rast dopytu po rope

Prognózy ukazujú spomalenie rastu dopytu po rope a tak v stredu medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) opravila svoje predpovede opätovne smerujúce nadol.

Priemerný svetový dopyt za rok 2011 nadobudne hodnotu od 89,2 miliónov barelov (159 litrov) denne. Predstavuje to v ročnom porovnaní nárast o 1 milión barelov za deň ( + 1,1 percenta), informovali organizácie v Paríži. Nakoniec IEA vychádzala z toho, že denný dopyt bude vyšší o 50 tisíc barelov.

Pre rok 2012 predpovedajú experti teraz dopyt od 90,5 miliónov barelov denne. Predstavovalo by to medziročný rast o 1,3 milióna barelov za deň (+ 1,3 percenta). IEA  hodnotí situáciu v Líbyi, otrasenej občianskou vojnou zatiaľ optimisticky. Po 6 mesačnom pokoji sa na tomto mieste znova spustí prívod ropy. V posledných troch mesiacoch tohto roku sa počíta s priemerným dodávaným množstvom 400 tisíc barelov denne.

Ako rizikový faktor sa vidí možný boj o moc prechodnej vlády ako aj u Národnej ropnej korporácie (NOC), na ministerstve ropného priemyslu a na samotných ropných poliach. Podľa údajov NOC má byť koniec roka 2012 opäť povýšený na predvojnovú úroveň.

Podľa informácií ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať