BMW a Mercedes idú Tesle po krku

Súťaž na trhu batériových elektrických vozidiel neustále naberá na intenzite. Spoločnosť Tesla v piatok oznámila ďalšie zníženie svojich cien v Číne a víkendový mníchovský autosalón predstavil ďalšie elektro novinky od automobiliek BMW a Mercedes. Okrem toho už 18. septembra sa Ferrari pripojí k prestížnemu akciovému indexu EURO STOXX 50.

Súťaž v elektromobilite sa stupňuje znížením cien a novým radom elektromobilov Mercedes

Globálny automobilový priemysel sa mení a výrobcovia automobilov robia všetko pre to, aby dohnali vedúce postavenie spoločnosti Tesla v oblasti batériových elektrických vozidiel. Tá opäť znížila ceny svojich áut v Číne a to už druhýkrát za dva týždne. Naznačuje to zvýšenú konkurenciu zo strany miestnych výrobcov automobilov. Predaj osobných áut v Číne je stále pod maximom z prelomu rokov 2017 a 2018, čo potvrdzuje, že trh dozrel a rýchly 30 až 40-ročný rast áut sa skončil.

Cena akcií Tesla | Zdroj: Saxo

Na víkendovom autosalóne v Mníchove sa okrem intenzívnej konkurencie zo strany čínskych elektromobilov ukázali aj tradiční hráči v automobilovom priemysle. Mercedes zaujal pozornosť predstavením svojho nového sedanu CLA, ktorý je tesne pred spustením sériovej výroby a ktorý má dosiahnuť dojazd viac ako 750 kilometrov na jedno nabitie. Tým prekoná najnovší model Tesly Model 3. Okrem toho aj BMW predstavilo nové modely elektrických vozidiel.

„Mercedes aj BMW posilňujú svoju elektro prítomnosť v luxusnom segmente, ktorý zatiaľ intenzívna cenová vojna nezasiahla. Tá sa zatiaľ odohráva v masovom segmente, kde patrí aj Model 3 od Tesly. Pre akcionárov Tesly bude kľúčové sledovať v nasledujúcich štvrťrokoch vývoj marží a trhového podielu firmy,“ komentuje situáciu Peter Garnry zo Saxo Bank. Tesla mala v minulom roku zhruba 32 %-ný podiel na trhu s elektrickými vozidlami na batérie. Garnry dodáva, že ten si nateraz dokázala obhájiť, ale ak by sa to v budúcom roku zmenilo, mohlo by to zvrátiť aj osud ceny jej akcií.

Podiel Tesly na globálnom trhu s batériovmi elektrickými vozidlami

Ferrari sa pridalo k EURO STOXX 50 a Novo Nordisk sa stáva najhodnotnejšou európskou spoločnosťou

Spoločnosť Qontigo (súčasť trhu cenných papierov Deutsche Börse a vlastník indexu EURO STOXX 50) v piatok oznámila, že Ferrari a spoločnosť Saint Gobain sa pridajú do indexu EURO STOXX 50 a to s účinnosťou od 18. septembra 2023. V indexe tak nahradia spoločnosti Vonovia a CRH.

„Vstup Ferrari do najprestížnejšieho benchmarku akciového trhu predstavuje vrchol jeho hviezdneho ťaženia od IPO v roku 2016 s 12-mesačnými kĺzavými tržbami na úrovni 5,5 miliardy EUR v porovnaní s 3,1 miliardy EUR dosiahnutými vo fiškálnom roku 2016. Kĺzavá hodnota 12-mesačnej EBITDA dosahuje 2 miliardy EUR v porovnaní s 874 mil. EUR vo fiškálnom roku 2016, čo poukazuje na silný rast na trhu s luxusnými automobilmi v kategórii ultra-high-end,“ dodáva akciový stratég Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre