Čakanie na Powella

Jerome Powell
Jerome Powell

Trhy dnes vyčkávajú na to, čo počas svojho prejavu na sympóziu centrálnych bankárov v Jackson Hole povie šéf Fedu Jerome Powell. Ten by mal vystúpiť okolo 16:05 nášho času. Večer zhruba o 21:00 bude mať prejav aj šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová.

Práve Powell je považovaný za hlavného aktéra sympózia, na ktorom sa zúčastnia poprední svetoví centrálni bankári a ekonómovia. Počas minuloročného prejavu hovoril o tom, ako veľmi je potrebné skrotiť infláciu aj za cenu “ekonomickej bolesti” a trhom, ktoré pochybovali o jeho postoji, vyslal vtedy jasnú správu.

Čo môžeme očakávať?

Podľa analytikov je možné, že Powell dnes zopakuje kľúčové myšlienky z nedávnych zasadnutí a vyhlásení centrálnej banky, najmä to, že víta údaje o slabšej inflácii, no práca ešte nie je dokončená. Je tiež možné, že povie, že rozhodnutia o ďalšom zvyšovaní sadzieb budú závisieť od prichádzajúcich ekonomických údajov a budú sa prijímať na jednotlivých zasadnutiach.

Jeho prejav prichádza v čase, keď cyklus uťahovania menovej politiky vstupuje do ťažkej fázy. Kým doteraz bol smer jasný, zvyšovať sadzby a poraziť neutíchajúcu infláciu, teraz keď rast cenovej hladiny poľavuje, sa líšia názory bankárov, čo treba spraviť ďalej.

Budeme vidieť, či Powell v Jackson Hole načrtne, ako si predstavuje ďalšiu fázu diskusií o menovej politike a či je Fed odhodlaný udržať sadzby na vysokej úrovni, prípadne by mohlo dôjsť k určitej zmene. Podľa nástroja CME Group FedWatch počítajú investori s viac ako 40 %-nou pravdepodobnosťou, že Fed do konca roka ešte raz zvýši úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov.

Pripomeňme, že už je to viac ako rok, čo Fed začal agresívne bojovať proti vysokej inflácii. Od marca minulého roka zvýšil úrokové sadzby už jedenásťkrát, keď ich v júli posunul do pásma 5,25 % – 5,50 %, čo je najvyššia úroveň za posledných 22 rokov.

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Aká môže byť reakcia trhov?

V prípade, že Powell ponechá otvorené dvere pre ešte jedno zvýšenie sadzieb s odvolaním sa na lepkavú jadrovú infláciu a napätý trh práce, mohlo by to posilniť americký dolár a oslabiť rizikové aktíva na čele s akciami.

Pokiaľ by ale Powell zdôrazňoval závislosť na prichádzajúcich údajoch a z pohľadu rastu sadzieb by volil opatrnejší tón, išlo by pravdepodobne o holubičí signál. Na to by mohol dolár zareagovať oslabením a akcie rastom.

Zdá sa, že investori sú pred prejavom Powella nervózni, čo sa odrazilo na včerajšom poklese amerických akciových indexov. Index Dow Jones stratil 1,1 %, S&P 500 uzavrel nižšie o 1,4 % a Nasdaq klesol až o 1,9 %

Upozornenie: Všetky informácie uvedené na webovom portáli investicne.sk sú určené výhradne k študijným účelom a neslúžia ako konkrétne obchodné odporúčania.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre