Stratégia VSA: obchodujte ako veľkí hráči

trading graf

VSA alebo analýza objemového rozpätia je obchodná stratégia, ktorú obchodníci a investori používajú na trhoch už viac ako storočie. Napriek svojmu veku však zostáva spoľahlivým spôsobom, ako sa pohybovať na finančných trhoch. Investor Tomáš Klička v spolupráci so spoločnosťou XTB pripravil 6-dielny videoseriál na túto tému. V tomto článku sa v krátkosti pozrieme na to, v čom táto stratégia vlastne spočíva.

Skratka VSA nemusí byť každému známa, ale so skutočným indikátorom, ktorý sa pri tomto štýle obchodovania používa, sa už pravdepodobne niekedy stretla väčšina z nás. Indikátor Volume alebo objem je súčasťou každej dobrej obchodnej platformy, niekedy je dokonca prednastavený ako jeden zo základných indikátorov. Prečo je však taký dôležitý?

Pretože veľkosť obchodovaných objemov nám môže prezradiť, čo robia veľkí hráči s veľkým objemom finančných prostriedkov. Napriek populárnym teóriám títo ľudia a spoločnosti vo väčšine prípadov nemajú žiadnu informačnú výhodu. Väčšinou pracujú s verejne dostupnými údajmi ako všetci ostatní. Čo však majú, je množstvo zdrojov a pracovnej sily. Drobný investor alebo obchodník, ktorý sa trhom venuje hodinu denne, sa jednoducho nemôže rovnať niekomu, kto je povolaním analytik a väčšinu dňa trávi pred grafmi a správami. Štúdiom obchodovaných objemov však môžeme z ich znalostí ťažiť aj my, „malé ryby”.

Graf US500 (funkce Volume ve spodní části) Zdroj: xStation

Myšlienka VSA spočíva v používaní pohybov tam, kde vidíme veľké objemy. Je to preto, že na rozdiel od ceny nástroja sa objem obchodov nedá ľahko manipulovať. Navyše funkcia Volume ako jedna z mála nemá žiadne oneskorenie a nespolieha sa na žiadne zložité matematické vzorce. Je to ľahko pochopiteľný, jednoduchý údaj. Ak ju vieme správne aplikovať, môžeme skutočne využiť potenciál príslovečných finančných „veľrýb”.

Ak sa chcete o stratégii VSA dozvedieť viac, celý kurz je k dispozícii zadarmo po prihlásení na tomto odkaze:

https://sk.xtb.com/volume-spread-analyza

Kurz VSA obsahuje:

Šesť videí

  • Čo je to VSA?
  • Špecifiká Volume a kde ho nájsť
  • Základné princípy VSA
  • Volume v trende
  • Volume patterns
  • Komplexný obraz trhu

Dva PDF e-booky

  • Volume Spread Analýza
  • Prípadové štúdie VSA
S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre