Čo zaznelo na Analytickom fóre 2023?

Minulú stredu a štvrtok sa konal ďalší ročník analytického fóra XTB. Vzhľadom na súčasnú situáciu na finančných trhoch sa diskutovalo o mnohých dôležitých témach. V tomto článku prinášame stručný prehľad toho najdôležitejšieho, čo na podujatí odznelo. Podujatie však trvalo celkovo päť hodín, a preto, žiaľ, nie je možné v tomto texte opísať všetko. Pre záujemcov je celý záznam voľne dostupný na YouTube spoločnosti XTB.

Celé fórum pozostávalo z piatich samostatných diskusných panelov, pričom každý panel mal špecifické zameranie: Inflácia a menová politika, Menové trhy, Komodity, Akcie a Kryptomeny.

Podujatie sa začalo makroekonomickým panelom s Lukášom Kovandom, Michalom Stupavským a moderátorom Štěpánom Hájkom. Tu bola, samozrejme, najväčšou témou potenciálna recesia. Podľa hostí je súčasná situácia v Európe lepšia, ako sa očakávalo, a v Ázii sa v blízkej budúcnosti očakáva dokonca silný hospodársky rast. Recesia alebo aspoň väčší pokles akciových trhov v druhej polovici roka je však stále veľmi reálnou hrozbou. Najväčším makroekonomickým problémom však môže byť, ak sa inflácia dlhodobo ustáli na vyšších úrovniach. Nikto z účastníkov nepredpokladá, že by inflácia klesala tak rýchlo, ako to napríklad predpokladá ČNB.

Po makroekonomickom úvode nasledovala debata Ronalda Ižipa, Jana Berku a moderátora Tomáša Cvernu o situácii na forexovom trhu. Menové páry sú veľmi ovplyvňované makroekonomickou situáciou, takže téma recesie opäť okrajovo zaznela, ale hlavnými témami boli sila dolára voči euru a potenciálna menová kríza v eurozóne. V prípade možnej parity medzi eurom a dolárom sa hostia na odpovediach nezhodli. V rámci Európy sa diskutovalo najmä o otázke južných krajín, ale aj o českej korune či maďarskom forinte a vplyve Orbánovej politiky.

Prvý deň podujatia uzavrela sekcia o komoditách, ktorej sa zúčastnili Boris Tomčiak, Vojtěch Slovák a moderátor Jiří Tyleček. Táto časť finančných nástrojov je veľmi zaujímavá najmä preto, že väčšina komodít sa pohybuje cyklicky alebo sezónne. Hoci teda aj tu treba brať do úvahy vonkajšie ekonomické faktory, jednotlivé komodity sú v mnohých ohľadoch veľmi špecifické. Môžu byť preto zaujímavou alternatívou pre súčasnú situáciu. V diskusii sa spomínalo zlato a jeho potenciál rastu v prípade recesie, ďalej komodity, ktorých sezónny cyklus je v súčasnosti najdôležitejší, ako napríklad benzín alebo pšenica.

Druhý deň bol najskôr venovaný akciám. Tu Ján Hájek, Ondřej Klečka a moderátor Jaroslav Brychta hovorili najmä o recesii, bankovej kríze a správaní centrálnych bánk. V porovnaní s makroekonomickým panelom z predchádzajúceho dňa bol tento panel viac orientovaný na investorov. Okrem týchto tém sa diskutovalo napríklad o diverzifikácii vs. špecializácii v portfóliách a o očakávanej návratnosti investorov od pasívneho investovania k výberu akcií. Všetko z pohľadu individuálneho investora aj investičného fondu.

Záverečná časť fóra sa potom zamerala na kryptomeny. Tu vystúpili Marek Vaňha, Jakub Kraľovanský a moderátor Martin Jakubec. Obaja hostia očakávajú, že bitcoin bude v dlhodobom horizonte rásť, ale v krátkodobom horizonte môže dôjsť k ďalšiemu poklesu. Padla aj otázka na Bitcoin maximalizmus, problematiku Etherea a prechod na proof of stake, či meme coins. Na úplný záver Marek Vaňha naživo ukázal svoju technickú analýzu, kde predstavil aktuálne úrovne na BTC a ETH, ktoré teraz sleduje.

  • Záznam prvého dňa – Inflácia a menová politika | FX | Komodity:

https://www.youtube.com/watch?v=QHajKXJ8H1I

  • Záznam druhého dňa – Akcie | Kryptomeny:

https://www.youtube.com/watch?v=FuI8Q6Cf5v4

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre