7 mýtov o investovaní s XTB

investovanie

XTB je broker pôsobiaci na českom trhu viac ako 15 rokov. Počas tejto doby využili služby spoločnosti desaťtisíce klientov. Sprostredkovateľská činnosť môže byť na prvý pohľad? a v priebehu rokov sa najmä na internete objavilo mnoho nepresností. V tomto článku sme pripravili vysvetlenie siedmich najčastejších mýtov, ktoré kolujú na sieti.

1. XTB ponúka len CFD, nie klasické akcie/ETF

Hoci spoločnosť XTB vznikla predovšetkým v oblasti obchodovania s CFD na forex, indexy a iné nástroje, už niekoľko rokov ponúka aj investície do tradičných akcií a ETF. Zákazníci teda môžu nakupovať aj skutočné akcie a ETF vo forme cenných papierov uložených u správcu na platforme. Okrem toho je nákup akcií a ETF do výšky obratu 100 000 EUR mesačne bezplatný.

2. XTB má poplatok za neaktivitu

V tomto prípade nejde o mýtus, XTB má poplatok za nečinnosť, ale platí len vo veľmi špecifických prípadoch a dá sa mu ľahko vyhnúť. Stačí, ak vykonáte aspoň jednu obchodnú transakciu za 365 dní. Tu je však dôležité poznamenať, že aj držanie akcií a ETF sa považuje za aktivitu, takže aj keby klient raz kúpil ETF a potom ho držal niekoľko rokov, poplatok za nečinnosť by neplatil. Tento poplatok sa nevzťahuje ani na klientov, ktorí nemajú na účte žiadne finančné prostriedky. Poplatok za nečinnosť teda platia len tí, ktorí majú na účte nejaké prostriedky, ale neobchodujú alebo aspoň nedržia akcie/ETF.

3. XTB má poistenie len pre akcie/ETF vo výške 22 000 EUR

Pri investovaní je jednou z najčastejších otázok bezpečnosť finančných prostriedkov. Základné krytie peňazí zabezpečuje garančný fond, ktorý vypláca prostriedky investorom v prípade, že napríklad maklér skrachuje. V prípade akcií alebo ETF je však krytie prakticky neobmedzené, pretože akcie/ETF zostávajú investorovi aj v prípade problémov brokera. V prípade úplného krachu by likvidátor od klienta požadoval, aby svoje akcie presunul k inému maklérovi, ale cenné papiere by mu zostali. Záruka do výšky 22 000 EUR sa teda vzťahuje predovšetkým na hotovosť.

4. Konverzia pri XTB je nevýhodná. Inde prepočítavam kurzom NBS

Pri konverzii musím vždy premýšľať o tom, koľko za ňu zaplatím, čo mi prinesie a či uprednostním zníženie nákladov alebo pohodlie. V XTB má investor pri nákupe zahraničných akcií alebo ETF dve možnosti. Buď nahrať EUR alebo USD priamo na svoj obchodný účet v danej mene, alebo využiť automatickú konverziu pri nákupe/predaji s poplatkom 0,5 %. Pri zasielaní cudzích mien však môžu vzniknúť poplatky zo strany banky, navyše kurz NBS sa vo väčšine prípadov nedá nikde obchodovať. Každý by si teda mal v prvom rade zistiť svoje možnosti a čo mu bude najviac vyhovovať. V mnohých prípadoch sa klienti stretávajú s horšími kurzami od rôznych online zmenární, ako by zaplatili za konverziu priamo na platforme.

5. Na dokončenie registrácie nie je potrebné nahrávať doklady totožnosti

S týmto problémom sa stretáva mnoho nových klientov. Proces registrácie je rozdelený na dve časti. V prvej klient vyplní základné informácie, prejde investičným dotazníkom a je vpustený do platformy. Pre kompletné nastavenie však klient musí dokončiť proces overenia, t. j. nahrať svoje osobné dokumenty + číslo bankového účtu. Ak tak klient neurobí, registrácia môže byť po 60 dňoch vymazaná. Preto sa vždy oplatí prejsť oboma časťami procesu čo najskôr.

6. Nevlastním akcie prostredníctvom XTB

Model používaný spoločnosťou XTB je dnes štandardným modelom väčšiny brokerov. XTB používa takzvaný Omnibus účet, na ktorom sú cenné papiere uložené. Môžete si ho predstaviť ako jeden veľký omnibusový účet pre cenné papiere klientov. Klienti teda nemajú individuálne účty u správcov, pretože by to bolo oveľa administratívne náročnejšie a nákladnejšie. Nebolo by to teda možné pri súčasnej poplatkovej štruktúre XTB, ktorá klientom poskytuje nulové poplatky. Akcie sú preto vedené na spoločnom účte, klient však má k nim vlastnícke práva, právo na dividendy a môže ich kedykoľvek predať alebo presunúť k inému maklérovi. Jednoducho povedané, v praxi to pre investora neznamená takmer žiadny rozdiel. Existujú aj makléri alebo banky, ktoré držia akcie vždy na meno investora, ale v takom prípade sa poplatky zvyčajne pohybujú v stovkách korún za transakciu. Okrem toho si klient zvyčajne musí sám riešiť dividendy a ich zdanenie.

7. XTB má skryté poplatky za nulovú províziu za akcie a ETF

U spoločnosti XTB naozaj nenájdete žiadne skryté poplatky. Všetky poplatky sú zverejnené priamo na webovej stránke spoločnosti. XTB, ako každý iný broker alebo firma všeobecne, musí samozrejme z niečoho profitovať. Takže pri väčšine nástrojov nájdete určitú províziu. Spoločnosť XTB sa však rozhodla zrušiť túto štruktúru poplatkov v prípade fyzických akcií a ETF. V prípade obchodovania len s cennými papiermi je tak jediným možným poplatkom (za predpokladu, že sa klient zmestí do limitu objemu 100 000 eur/mesiac) 0,5 % za konverziu mien. A to len v prípade, že sa ho rozhodnete využiť.

Ak vás zaujíma čokoľvek ďalšie o XTB, môžete využiť funkciu chatu priamo na webovej stránke alebo informačnú linku +421 233 006 951. Skutoční klienti sa môžu obrátiť aj priamo na svojho manažéra účtu, ktorý im bol pridelený po registrácii. 

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre