Nový rekord: Americké banky si od Fedu požičali viac peňazí než počas finančnej krízy

dolar bankovky

Zdá sa, že po bankrote bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank dostal americký bankový sektor poriadnu ranu. Za posledný týždeň si finančné domy od americkej centrálnej banky (Fed) požičali celkovo 164,8 miliardy dolárov.

Ako vyplýva z údajov, ktoré zverejnil Fed, úvery v celkovom objeme 152,85 mld. dolárov boli čerpané cez program s názvom „discount window“. To je viac, ako počas finančnej krízy v roku 2008, kedy objem týchto pôžičiek dosahoval 111 miliárd dolárov.

Z údajov tiež vyplýva, že banky čerpali úver vo výške 11,9 mld. dolárov z nového núdzového programu Fedu – Bank Term Funding Program, ktorý bol spustený v nedeľu. V rámci tohto nástroja banky môžu čerpať jednoročné pôžičky za výhodných podmienok výmenou za kvalitný kolaterál.

Aj tieto dáta naznačujú, že bankový sektor sa vyrovnáva s vážnou krízou dôvery a likvidity. Avšak Michael Feroli, ekonóm z JPMorgan Chase vo svojej analýze uvádza, že pomoc Fedu je zatiaľ asi polovičná v porovnaní s pomocou počas finančnej krízy pred 15 rokmi. Ako ale dodáva, „stále je to veľké číslo.“

Zdroje: handelsblatt.com; cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre