Americké banky padajú jedna za druhou. Príde čierny scenár ako v roku 2008?

Od konca minulého týždňa sa bankový sektor otriasa v základoch. Po nedávnom krachu banky Silvergate zatvorili v posledných dňoch svoje brány banky Silicon Valley Bank a Signature Bank. Je to začiatok domino efektu, alebo len ojedinelé prípady zlého hospodárenia? XTB odvysielala stream o tejto mimoriadnej udalosti, v ktorom o najdôležitejších udalostiach diskutujú investor Jaroslav Brychta, šéfredaktor Roklen24.cz Jan Berka a hlavný analytik XTB Jiří Tyleček.

Dôležitý je podľa všetkých zúčastnených kontext celej situácie, ktorý je stále do veľkej miery dôsledkom kovového šoku a následnej éry lacných peňazí, keď banky zaznamenali rekordný nárast vkladov a banky (vzhľadom na vtedajšiu hospodársku situáciu) smerovali peniaze do “rizikovejších” aktív. Jedným z hlavných dôvodov je zlé riadenie peňazí a rizík zo strany krachujúcich bánk. Treba však vziať do úvahy, že spätne sa vždy všetko ľahko posudzuje a podľa aktuálnych informácií nemožno tieto banky obviniť z úplného zlyhania manažmentu, ako to bolo napríklad v prípade krypto burzy FTX. Samozrejme, ide o živú situáciu, ktorá sa môže kedykoľvek ďalej vyvíjať, ale zatiaľ sa zdá, že väčšina majiteľov účtov by o svoje vklady nemala prísť, alebo aspoň nie všetci. Situácia pre akcionárov dotknutých spoločností však už taká pozitívna nie je.

Kto sú teda hlavní porazení? A sú nejakí víťazi? Krach týchto bánk bol nepochybne veľkou ranou pre svet kryptomien – Silvergate a Signature Bank boli hlavnými bankami pre americké krypto spoločnosti. Účty v nich mala napríklad krypto burza Coinbase a spoločnosť Circle, ktorá stojí za stablecoinom USDC (krypto tokenom s hodnotou jedného dolára). Je známe, že krypto spoločnosti majú veľké bankové problémy, takže bude pravdepodobne ťažké nájsť náhradu. Na druhej strane, veľké banky, ako napríklad JPMorgan Chase, Bank of America a Citibank, by z tejto situácie mohli profitovať, a to získaním nových klientov. Všetko však závisí od udalostí nasledujúcich dní. Rozhodujúce budú najmä makroekonomické údaje a správanie Fedu.

Ak chcete vedieť, či sa zúčastnení odborníci domnievajú, že domino efekt bude pokračovať a či existuje možnosť, že sa problém rozšíri do Európy alebo do sektora nehnuteľností, celý stream je k dispozícii na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=8gNjpestf38.

Viac informácií nájdete v novej analytickom reporte spoločnosti XTB zameranej konkrétne na krach Silicon Valley Bank a súvisiace udalosti. Report je k dispozícii ZDARMA tu: https://sk.xtb.com/analyticky-report-svb-zdarma.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre