Pád FTX otriasol trhom s kryptomenami – ako sa vyhnúť problémom?

Trh s kryptomenami zasiahla významná udalosť. Druhá najväčšia burza kryptomien FTX sa dostala do platobnej neschopnosti. Táto burza bola veľmi obľúbená nielen medzi hodlermi (dlhodobými investormi), ale najmä medzi obchodníkmi. Dokonca mala slogan “Vytvorené obchodníkmi pre obchodníkov”. Vďaka výhodným podmienkam prilákala mnoho retailových obchodníkov a dokonca aj kryptofondy. Teraz je však otázkou, či všetci títo obchodníci a fondy ešte niekedy uvidia svoj kapitál.

Je preto veľmi dôležité položiť si otázku, ako sa s takouto situáciou vysporiadať z pozície aktívneho obchodníka, pretože koniec koncov, hodleri môžu danú kryptomenu poslať z burzy do hardvérovej peňaženky a mať ju v bezpečí. Ak však aktívne obchodujete s kryptomenami, aké sú vaše možnosti?

Odpoveďou môže byť obchodný účet u regulovaného brokera, ktorý poskytuje obchodovanie s kryptomenami pomocou CFD. Prečo by táto možnosť mohla byť pre obchodníka lepšia? Stručne si zhrnieme niekoľko hlavných dôvodov:

1. Slovenské banky zatiaľ nevedia, ako ku kryptomenám pristupovať. V médiách sa často dočítate, že daná banka neumožňuje poslať vklad na kryptoburzu alebo že sú problémy s výbermi z danej kryptoburzy. U regulovaného makléra nie je problém s vkladmi a výbermi, pretože príslušné finančné prostriedky idú do banky alebo prichádzajú z regulovaného subjektu.

2. Ochrana pred hackerským útokom na kryptografickej burze – ak by vaše kryptomeny boli hacknuté a odoslané cez blockchain, máte len veľmi malú šancu získať ich späť. V tomto prípade sú zmluvy CFD oveľa bezpečnejšie, pretože sú priamo nástrojom regulovaného subjektu.

3. Účtovníctvo – obchodník, ktorý sa rozhodne obchodovať s kryptomenami prostredníctvom CFD, ocení podporu makléra pri daňovom priznaní. Poskytnutie daňového výkazu a výpočtu zisku sa vám určite môže hodiť, ak uskutočníte stovky obchodov. Kryptoburzy zvyčajne poskytujú výpis transakcií, ale všetko si musíte vypočítať sami.

4. Regulácia a dohľad – kryptografické burzy nepodliehajú veľmi prísnej regulácii, takže každý obchodník, ktorý na kryptografickú burzu vloží akýkoľvek kapitál, riskuje, že o celý svoj kapitál príde. Ak burza skrachuje, neexistuje žiadny garančný fond ako u regulovaného brokera. Táto nevýhoda kryptografických búrz sa doteraz príliš neriešila a najmä v prípade FTX, ktorá bola považovaná za “Too big too fail”, to málokto očakával. Obchodovanie s maklérom, ktorý je regulovaný a verejne obchodovaný na burze, vám umožní sledovať jeho finančnú stabilitu a celkový stav spoločnosti.

5. Podpora a komunikácia – každý obchodník ocení dobrú podporu a komunikáciu zo strany makléra. Zároveň je tu aj výhoda fyzickej pobočky. Viete, že spoločnosť niekde sídli a v prípade potreby ju môžete navštíviť. Máte priame spojenie so svojimi maklérmi prostredníctvom telefónu alebo e-mailu. V prípade kryptografických búrz je to zvyčajne inak – často menia sídlo spoločnosti a prípadne ani nemajú oficiálnu kanceláriu. Spojenie klienta (obchodníka alebo investora) s burzami nie je veľmi efektívne a podanie žiadosti trvá niekoľko dní alebo dokonca týždňov, ak ide napríklad o odstúpenie od zmluvy alebo reklamáciu príkazu atď.

6. Zabezpečenie pomocou kontraktov CFD – ak ste hodler a chcete si zabezpečiť svoje pozície napríklad na medveďom trhu, môžete shortovať pomocou kontraktov CFD bez toho, aby ste museli riskovať obchod s kryptomenami.

Každý obchodník by si mal položiť otázku, či má zmysel riskovať držbu kapitálu na kryptomeny, ak existuje možnosť obchodovať CFD s regulovaným brokerom, ktorý kopíruje cenu kryptomeny. Ak je vaším cieľom obchodovať, a nie zhodnotiť danú kryptomenu, CFD môžu byť pre vás vhodnou voľbou.

Varovanie ohľadom rizika: CFD sú komplexné inštrumenty a ak s nimi obchodujete, existuje tu riziko, že kvôli finančnej páke prídete rýchlo o peniaze. 73-89% účtov retailových investorov končí pri obchodovaní s týmto poskytovateľom v strate. Zamyslite sa nad tým, či chápete, ako CFD fungujú, a či si môžete dovoliť takto riskovať so svojimi peniazmi. Služby kopírovanie obchodov so sebou môžu niesť ďalšie mieru rizika pre vašu investíciu vďaka povahe takýchto produktov. Ak sú vám riziká obchodovanie nejasná, vyhľadajte externého špecialistu, ktorý vám poskytne nezávislú asistenciu. Obchodovanie s CFD na virtuálnej meny predstavuje pre vašu investíciu kvôli podstate takých produktov dodatočné riziko.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre