Týždenný prehľad: BoE vyzýva na reguláciu kryptotrhu, platby za ruský plyn iba v rubľoch

Ruský prezident Vladimír Putin
Ruský prezident Vladimír Putin (Wikimedia)

1. Ruský prezident Vladimír Putin v stredu oznámil, že všetky „nepriateľské štáty“ budú musieť za dodávky ruského plynu platiť v rubľoch. Moskva chce dodávať plyn naďalej podľa plánu, zmeny sa majú dotknúť iba meny na účely zúčtovania platieb.

2. Ako v pondelok uviedol šéf Fedu Jerome Powell, pokiaľ to bude potrebné na obnovenie cenovej stability, centrálna banka USA prikročí k agresívnejšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb.

3. Čínsky gigant Alibaba sa rozhodol rozšíriť program odkúpenia svojich akcií a to z doterajších 15 miliárd USD na 25 miliárd dolárov. Firma o tom informovala v utorok.

4. Maďarská centrálna banka opäť zareagovala na rastúcu infláciu a v utorok zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o jeden percentuálny bod na 4,40 %. Analytici počítali so zvýšením o 0,75 percentuálneho bodu.

5. Nemecký inštitút IFO zhoršil výhľad rastu nemeckej ekonomiky pre tento rok a to z predošlých 3,1 % na 2,2 percenta.

6. Politik ECB Francois Villeroy de Galhau uviedol, že Európska centrálna banka sa musí pozerať za hranice krátkodobých výkyvov cien energií a zamerať sa na základné inflačné trendy.

7. Moskovská burza vo štvrtok čiastočne obnovila obchodovanie a to prvýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu. Väčšina akciových titulov po obnovení obchodovania získavala.

8. Lídri západných krajín sa na štvrtkovom stretnutí v Bruseli dohodli na posilnení svojich síl vo východnej Európe, taktiež na zvýšení vojenskej pomoci Ukrajine a sprísnení sankcií voči Rusku.

9. BoE vyzýva na prísnejšiu reguláciu kryptotrhu. Britská centrálna banka Bank of England vyzvala politikov a regulátorov, aby posilnili reguláciu kryptomien. Podľa BoE je trh v hodnote 1,7 bilióna dolárov dostatočne veľký na to, aby ohrozil širšiu stabilitu finančných trhov.

10. Index inštitútu IFO tento mesiac prudko oslabil, keď sa prepadol z februárovej hodnoty 98,9 b. na 90,8 bodu. Očakávania podnikateľov sa zhoršili najmä v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

11. Guvernér japonskej centrálnej banky Bank of Japan Haruhiko Kuroda v piatok zopakoval svoj názor, že slabý jen je prospešný pre tamojšiu ekonomiku. Kuroda odmieta obavy, že pokles meny na niekoľkoročné minimá by mohol spôsobiť viac škody ako úžitku.

12. Americká ministerka financií Janet Yellenová v piatok varovala, že rusko-ukrajinská kríza ženie nahor ceny komodít a pravdepodobne zhorší vyhliadky na globálny rast v nasledujúcom roku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre