Mentálny návyk, ktorý W. Buffettovi dopomohol k miliardám

Warren Buffett a Barack Obama
Warren Buffett a Barack Obama (wikimedia)

Americký investor a miliardár Warren Buffett sa sám zvykne označovať za bežného človeka, ktorému sa podarilo zarobiť veľa peňazí vďaka trpezlivosti a skromnosti.

Okrem toho neustále číta a veľa energie vkladá do podrobného chápania trhu a svojich investícií. Ale je tu ešte jedna vlastnosť, ktorú Buffett má a väčšina z nás nie. Zároveň je to jeden z hlavných dôvodov jeho úspechu:

Je neustále optimistický.

Vyplýva to z nedávnej analýzy jeho výročných listov pre akcionárov holdingu Berkshire Hathaway, ktoré im Buffett posiela od roku 1977. Michael Toth, vedec pracujúci s dátami v spoločnosti Orchard, sa rozhodol analyzovať pocity v týchto listoch pomocou porovnania počtu negatívnych slov ako „stratiť, náročný, zlý, riziko“ s počtom pozitívnych ako „top, excelentný, výhoda.“

A aký bol výsledok analýzy? Vo väčšine Buffetových listov od roku 1977 prevládali vo veľkej miere pozitívne slová.

Iba v piatich rokoch prevažovali negatívne slová, ale práve v týchto rokoch sa stali udalosti, ktoré zasiahli aj samotného miliardára. Sú to roky 1987 (najväčší jednodňový prepad trhu); 1990 (Irak a USA napadli Kuvajt, čím sa prudko zvýšila cena ropy); 2001 a 2002 (internetová akciová bublina a september 2001); 2008 (veľká hospodárska kríza). Okrem týchto rokov sa Buffettovi vždy darilo držať v pozitívnom naladení.

Možno si myslíte, že jeho optimizmus je prirodzený. Poviete si, veď každý by bol šťastný, keby mal majetok v hodnote desiatok miliárd. Skúste sa nad tým zamyslieť inak: čo ak Buffett nie je optimista kvôli bohatstvu, ale je bohatý vďaka optimizmu?

Práve toto potvrdzujú aj jeho priatelia Bill a Melinda Gates. Práve ona v jednom liste napísala: „Tvoj úspech nevytvoril tvoj optimizmus; tvoj optimizmus ťa priviedol k úspechu.“

Môže to tak naozaj fungovať? Myslím si, že áno. Pozrime sa, či o tom dokážem presvedčiť aj vás:

Optimizmus dokáže priniesť úspech, ale nie sám od seba

Ak si niečo dosť silno prajete, raz sa to naozaj stane. Bola som frustrovaná ľuďmi, ktorí tento mýtus opakovali stále dokola a myslím, že nie som sama. Každý pozná človeka, ktorý tvrdo pracuje na svojom mentálnom nastavení a potom iba čaká na úspech. Ak je toto váš prístup, veľa šťastia. Ale toto nie je rozprávka, kde b ste si mohli veci vyčarovať tým, že na ne pomyslíte.

Bufffett kombinuje svoj optimizmus s tvrdou prácou a vzdelávaním. Snaží sa naučiť čo najviac o segmentoch trhu, do ktorých investuje. Už sa stalo, že kvôli tomu premeškal niektoré príležitosti (napríklad technológie), lebo neinvestuje do niečoho, čomu plne nerozumie. Spojte jeho optimizmus s jeho odhodlaním učiť sa a pracovať a nikto vás nezastaví.

Optimizmus by nemal byť pasívny

„Optimizmus nie je presvedčenie o tom, že veci sa samé zlepšia; je to presvedčenie o tom, že dokážeme veci zmeniť na lepšie,“ napísala Melinda Gates a má úplnú pravdu. Ide o riešenie problému a myslenie spôsobom „Verím že to dokážem vyriešiť,“ a nie „Verím že sa to nejako vyrieši.“

Nedokážeme vyriešiť všetky svetové problémy, možno ani nie všetky vlastné problémy nech sme akokoľvek optimistickí. Ale pri každej komplikácii sú nejaké veci, ktoré vieme urobiť pre ich vyriešenie aj keď nie sme miliardári. Optimizmus spočíva v pochopení tejto pravdy a potom robení daných vecí.

Optimizmus vám pomôže inak vnímať svet

To neznamená, že optimizmus vám umožní nevidieť zlé veci, ale v množstve všetkých informácií, ktoré sa k vám denne dostanú, zmení to čo si najviac všímate.

Pred troma rokmi sme sa s manželom rozhodli, že sa ideme presťahovať na druhú stranu krajiny a na presun sme si kúpili ojazdený karavan. Keď sme začali hľadať, aký karavan by sme si mali kúpiť, všimla som si, že ich ponuka je naozaj široká. Odkiaľ sa tam objavili? Neobjavili sa – vždy tam boli, len som si ich nikdy nevšímala.

Tento psychologický jav, keď si človek zrazu začne všímať veci, ktoré dovtedy neregistroval, môžete využiť vo svoj prospech. Keď máte hlavu plnú myšlienok o úpadku sveta, budete si všímať náznaky vo svojom okolí. Ak to zmeníte na myšlienky o tom, ako môžete zlepšiť svet, uvidíte práve tie veci, ktoré vám to umožnia.

Oplatí sa pozrieť na každoročný list Gates Foundation, lebo obsahuje veľa informácií o tom, ako sa svet mení k lepšiemu pre ľudí, ktorí sú na tom najhoršie.

Problém je možno v tom, že s pribúdajúcimi zdrojmi informácií sme sa všetci až teraz dozvedeli ako zle sú na tom iné časti sveta. Úmrtia detí, hlad a extrémna chudoba sa ale v skutočnosti vo svete zlepšujú. Chudoba sa od roku 1990 znížila na polovičnú hodnotu. Zaujímavé je, že v prieskume iba 1 percento ľudí správne odpovedalo na otázku, ako sa chudoba zmenila v posledných rokoch. Až 70 percent si myslelo, že chudoba rastie.

Optimizmus vám pomôže vidieť veci s nadhľadom

Úspešní podnikatelia vedia, že na odhalenie reálneho vývoja trhu sa musia na udalosti pozerať s odstupom času. Na dosiahnutie veľkých vecí musíte myslieť vo veľkom časovom úseku. Bohužiaľ, dnešný svet nás núti myslieť krátkodobo. Aj veľká väčšina spoločností hodnotí svoj výkon v trojmesačných cykloch.

Chce to odhodlanie vidieť veci s nadhľadom, ale oplatí sa to. Zlým príkladom sú investori, ktorí začnú predávať akcie hneď ako začne hodnota klesať a nakupujú, keď sa hodnota blíži k vrcholu. Optimizmus vám pomôže preniesť sa cez obdobie, keď veci nevyzerajú dobre a počkať si tak na úspech.

Optimizmus k vám priláka ľudí

To môže byť jeden najväčších benefitov optimizmu. Ľudia sa chcú cítiť pozitívne a preto ich to automaticky ťahá k osobám, z ktorých pozitívna energia priam vyžaruje. Budú s vami chcieť pracovať, podnikať a jednoducho o vás vedieť viac.

Priateľský a pozitívny štýl písania, ktorým Buffett píše svoje každoročné listy, je dôvodom, prečo ich tak veľa ľudí chce čítať. Keď ich ľudia chceli čítať, povedomie o jeho spoločnosti sa zvyšovalo a akcie sa predávali. Tak stúpala aj hodnota Buffettovho majetku a to všetko vďaka pozitívnemu textu, ktorý napísal.

Buffett veril tomu, že svet sa môže zlepšiť. Táto myšlienka sa stala nákazlivou a to mu veľmi pomohlo na ceste za jeho bohatstvom. Keď mal majetok, použil ho na zlepšenie sveta. Preto je dôležité myslieť pozitívne, aj keď veci práve nemusia vyzerať nádherne.

Autorkou článku je Minda Zetlin, Inc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre