Koniec telenovely o brexite je stále v nedohľadne

Dnes bude britský parlament diskutovať o pláne B premiérky Theresy Mayovej, ako aj niekoľkých ďalších návrhoch predložených poslancami. Zasadnutie prichádza po mohutnej porážke premiérky, keď jej kontroverznú dohodu o brexite zamietla väčšina poslancov.

Napriek tomu, že sa brexit bežne spomína ako jeden z populistických úspechov, medzi takými ako zvolenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, či zostavenie talianskej koaličnej vlády Hnutia piatich hviezd a Ligy severu, odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie nemá v britskom parlamente dostatočnú podporu.

V konzervatívnej strane sa vytvorilo niekoľko táborov, ktoré proti sebe bojujú. Ide napríklad o zástancov nekompromisného odchodu z únie, tábor presadzujúci dohodu za každú cenu, zástancov vypísania druhého referenda a tzv. karieristov, ktorí chcú využiť chaos spôsobený brexitom na dosiahnutie vlastných ambícií voči oslabenej T. Mayovej.

V opozícii to tiež vrie. Vodca labouristickej strany Jeremy Corbyn sa usiluje udržať si svoju pozíciu voči poslancom, ktorí žiadajú zotrvanie Veľkej Británie v EÚ, ako aj voči voličom, ktorí spochybňujú jeho neochotu podporiť druhé referendum, rovnako ako aj voči menšinovému jadru podporovateľov obávajúcich sa odmietnutia výsledkov referenda z roku 2016.

Čo bude ďalej?

Pokiaľ ide o trhy, najnevhodnejším výsledkom rokovaní je brexit bez dohody. Preto dnešnými dvoma najdôležitejšími bodmi rokovaní sú pozmeňujúce návrhy labouristov Nicka Bolesa a Yvette Cooper, a ďalej Dominica Grieveho, člena konzervatívnej strany.

Prvý z nich umožní premiérke T. Mayovej rokovať s poslancami o návrhu dohody až do 26. februára. Ak sa do tohto termínu nedohodnú na finálnej dohode, parlament bude následne hlasovať o predĺžení článku 50.

Druhý návrh je podobný a navrhuje, aby poslanci dostali príležitosť vypracovať vlastné verzie brexitu. Hoci by tento návrh mohol opätovne otvoriť možnosti, ako druhé referendum či pridruženie v štýle Nórska, poslanci kritizujú chýbajúce záruky, tak ako bolo uvedené v prvom pozmeňujúcom návrhu, ako aj to, že má len obmedzený účinok.

Okrem týchto dvoch pozmeňujúcich návrhov sa bude parlament v dnešnej rozprave zaoberať aj ďalšími myšlienkami, ktoré majú menšiu podporu. Medzi ne patrí napríklad výzva liberálnych demokratov, aby vláda vylúčila odchod Spojeného kráľovstva bez dohody a pripravila sa na druhé hlasovanie, alebo návrh konzervatívcov, ktorý by jednoducho úplne vylúčil odchod Británie bez dohody. Na záver sa bude v rozprave hlasovať aj o sérii návrhov na odmietnutie tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, aj keby nebola prijatá žiadna dohoda.

Najnovšie správy

Včera večer vydala T. Mayová svoj vlastný pozmeňujúci návrh, v ktorom vyzýva parlament, aby schválil dohodu o rozchode s úniou pod podmienkou, že návrh o tvrdej hranici medzi Írskom a Severným írskom bude nahradený iným zatiaľ nešpecifikovaným mechanizmom. Napriek tomu, že by to upokojilo miernejšiu frakciu Konzervatívnej strany, nesúhlasia s tým najhorlivejší konzervatívci presadzujúci brexit, rovnako ako EÚ, ktorá stále tvrdí, že odmietnutie tvrdej hranice medzi Írskom a Severným írskom za akýchkoľvek okolností, už nie je predmetom rokovaní, a to aj keby to bolo poslednou prekážkou uzavretia dohody pred vypršaním časového limitu.

Podľa EÚ sa britská premiérka chce zrieknuť niečoho, s čím už v minulosti súhlasila. Preto aj keby dnes získala podporu svojmu pozmeňujúcemu návrhu, stále sme ďaleko od konečného riešenia, resp. čím viac sa de facto blížime k pádu z útesu.

Situácia na trhoch

Britská libra a sentiment na tamojšom finančnom trhu sa pohybujú opačným smerom ako pravdepodobnosť tvrdého brexitu. Finančné aktíva na britskom trhu stúpajú, keď je šanca, že by sa brexit, či už s dohodou alebo bez, mohol odložiť. A naopak padajú, keď sa jeho kontúry stávajú viditeľnejšie.

Riziko pre investorov vo Veľkej Británii a britskú libru je však rovnaké, ako riziko, ktorému čelia všetci investori v neskorej fáze ekonomického cyklu. Brexit by sa mohol zvrtnúť a trvať dlhšie, ako solventnosť investorov.

Brexit je bezprecedentný projekt manažovaný ľuďmi, ktorých jediným cieľom, či už k nemu dôjde alebo nie, je udržať svoje vlastné pozície. Nič iné.

V týchto umelo stojacich vodách vyrástol brexit do zvláštnej a obávanej záležitosti. Bez ohľadu na to, či Británia z únie vystúpi, alebo sa brexit zrúti pod svojou vlastnou váhou, dôsledky zostávajú stále neznámou. Jedinou istotou teraz je, že britské aktíva sa brexitu veľmi boja.

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre