Brexit je opäť na scéne

Strach z dôsledkov hlasovania Veľkej Británie o vystúpení z EÚ po prieskume spoločnosti KPMG, ktorý prebehol medzi generálnymi riaditeľmi spoločností sídliacich v Británii, znova stúpol. Podľa prieskumu uvažuje o premiestnení sídla a/alebo prevádzok mimo Spojeného kráľovstva až 75 percent riaditeľov korporácií.

Menový pár GBPUSD na to reagoval poklesom pod úroveň 1,30, čo predstavuje kľúčový bod, ktorý by sme mohli označiť za nový normál pre libru. Aj naďalej sa pravdepodobne medzi hlasovaním o Brexite a skutočnou realizáciou samotného Brexitu budeme pohybovať v tejto šedej zóne.

„Tento stav je prejavom nedôvery a riziko je také vysoké, že pravdepodobne smerujeme k slabej libre až zo strednodobého hľadiska,“ hovoríJ. Hardy. „Pár EURGBP tiež mieri vyššie a vyzerá to tak, že libra má hromadu problémov.“

Dolár sa medzitým nachádza vo svojej vlastnej mini verzii krajiny nikoho. Chystá sa totiž na prvé americké predvolebné debaty republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa sjeho demokratickejrivalkou Hillary Clintonovou. Preferencie oboch kandidátov sú zatiaľ vyrovnané a deň D, teda deň volieb 8.novembra, je už za dverami.

„Pri sledovaní reakcie trhov preto musíme byť opatrní,“ hovorí J. Hardy. „Minulý týždeň sme boli, po zasadnutí centrálnych bánk, svedkami malého oslabenia dolára. V závislosti od toho, ako bude trh vnímať výsledok dnešnej (pondelkovej) večernej debaty sa však môžeme dočkať obratu.“

J. Hardy nepredpokladá veľké výkyvy v menovom páre s eurom, lebo ten „vyzerá pevne“, avšak pár USDJPY by sa mohol odraziť z úrovne 100 jenov za jeden dolár.

„Ak obchodníci prerazia hladinu 101,25/101,50, môže to naznačovať, že k obratu už dochádza“ myslí si J. Hardy.

Autor: John Hardy, hlavný menový stratég Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre