T. Mayová odstúpila. Trhy nepanikária

Theresa May (Flickr)

Zdá sa, že finančné trhy už stratili o brexitovú ságu záujem. Vyplýva to z ich miernej reakcie na minulotýždňové odstúpenie Theresy Mayovej z funkcie premiérky, a to i napriek tomu, že jej odchod zvýšil pravdepodobnosť brexitu bez dohody. Jej nasledovníkom sa totiž môže stať práve zástanca tvrdého brexitu.

Vzhľadom k tomu, že britské akcie a index FTSE All Share sa už obchodujú so značným diskontom, myslíme si, že prípadný krátkodobý pokles trhu spôsobený brexitom bez dohody, bude znamenať skôr investičnú príležitosť, ako novú hrozbu.

Tvrdší postoj k Európe

Keď sa naplnia očakávania, že do premiérskeho kresla zasadne niekto zo zástancov „tvrdšieho“ brexitu, či už Boris Johnson, Dominic Raab, alebo Michael Gove, je pravdepodobné, že nový líder bude raziť smerom k Európe tvrdší postoj. Zmena na pozícií lídra konzervatívcov okrem toho zníži aj riziko predčasných parlamentných volieb v dohľadnom čase, pretože nový predseda vlády sa bude snažiť udržať v úrade čo najdlhšie.

Čo takýto posun politiky môže priniesť? Je zrejmé, že súčasný návrh brexitovej dohody, ktorý vyjednala T. Mayová, je definitívne mimo hry. Nový predseda vlády bude musieť vyjednať s EÚ ústupky, na čo únia podľa môjho názoru nebude mať chuť ani trpezlivosť. Znamená to, že sa zvyšuje pravdepodobnosť odchodu bez dohody alebo vyhlásenia nového referenda.

Vyviesť Veľkú Britániu z únie bez dohody bude tak legálne oveľa lepšie priechodné a bez potreby meniť legislatívu. Jedine, ak by sa novému premiérovi podarilo počas leta svojim šarmom očariť vyjednávačov únie a priniesť novú dohodu, čo však nevidím veľmi pravdepodobne.

Aká je reakcia trhov na nárast rizika tvrdého brexitu?

Tento vývoj bude mať na finančných trhoch niekoľko dôsledkov. V prvom rade očakávam pokles hodnoty britskej libry. Treba si uvedomiť, že brexit je len prvý krok. Británia bude musieť následne vyjednať svoje obchodné vzťahy s Európou.

Môže trvať niekoľko rokov, zvlášť keď vezmeme do úvahy, že zostanú nedoriešené otázky finančného vyrovnania medzi EÚ a Britániou. Prijatie britských vyjednávačov nemusí byť vrúcne ani zo strany ostatných krajín, ako dokazuje spor medzi USA a Čínou.

Domnievam sa, že tvrdý brexit bude mať menší bezprostredný dopad na odvetvia prítomné na finančných trhoch, no postihne viac poľnohospodárstvo, zdravotníctvo a vzdelávanie. Pokles libry spôsobí pravdepodobne nárast inflácie, čo bude mať nepríjemný dopad na celú ekonomiku.

Krátkodobý pokles finančných trhov v prípade tvrdého brexitu však môže ponúknuť investičné príležitosti. Oveľa väčší dopad na investorov bude mať smerovanie americkej monetárnej politiky a jej dopad na výnosy dlhopisov. Okrem toho, viac ako britská otázka, ohrozuje globálnu ekonomiku obchodná vojna USA s Čínou. Index FTSE All Share sa už obchoduje pri nižších cenách, čo môže predstavovať atraktívnu príležitosť vstupu na trh.

Leigh Himsworth – portfólio manažér spoločnosti Fidelity International.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre