10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Je to oficiálne. Technologická spoločnosť Apple potvrdila, že 9. septembra predstaví svoje nové produkty. Spoločnosť už rozposlala pozvánky zástupcom médií a obchodným partnerom. Ako hlásia americké médiá, je možné, že Apple predstaví viac modelov iPhonov, pričom na svet môžu prísť aj dlhoočakávané hodinky iWatch.

2. Z Japonska, tretej najväčšej ekonomiky sveta prišlo niekoľko neuspokojivých dát. Výdavky domácnosti tu v júli poklesli o 5,9 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom len o 2,9 %. Sklamala aj miera nezamestnanosti – kým ekonómovia očakávali, že v júli zostane na úrovni 3,7 %, nezamestnanosť vzrástla na 3,8 %.

3. Maloobchodné tržby v Nemecku zaostali za očakávaniami. V júli sa prepadli o 1,4 %, pričom ekonómovia počítali s miernym nárastom o 0,1 %.

4. Inflácia v eurozóne oslabila na 5-ročné minimum. Kým v júli medziročný rast cien dosahoval 0,4 %, v auguste to bolo len 0,3 %. Taliansko je dokonca v deflácii. Spotrebiteľské ceny tu v auguste medziročne poklesli o 0,2 %. V júli to bolo 0,0 %.

5. Španielska telekomunikačná spoločnosť Telefónica tvrdí, že nákupom brazílskej firmy GTV získa významné nákladové výhody. Španieli tvrdia, že akvizícia by priniesla synergiu až 4,7 mld. eur. Telefónica včera zvýšila svoju ponuku za GTV na 7,45 mld. eur. Záujem o brazílsku firmu má aj Telekom Italia.

6. Nezamestnanosť v eurozóne zostáva na úrovni 11,5 %. Čítaj viac.

7. Ropa dnes dražie, čo je odrazom silných hospodárskych dát z USA a taktiež vyhrotením situácie na Ukrajine. Rast ekonomiky USA v 2. kvartáli prekonal očakávania. Ropa Brent získava 0,44 % na 102,94 dolárov za barel, ropa WTI dražie o 0,81 % na 95,378 dolára.

8. Aerolínka Malaysia Airlines sa zmenšuje. Firma oznámila, že v rámci reštrukturalizácie prepustí až 30 % celkového personálu (6 tisíc zamestnancov). Prostredníctvom opatrení chce firma ušetriť 6 miliárd ringgitov, čo je približne 1,9 mld. dolárov.

9. Spotrebiteľská dôvera v USA pokračuje v zlepšovaní. V auguste index spotrebiteľskej dôvery Univerzity Michigan vzrástol na 82,5 bodu. Ekonómovia pritom počítali s nárastom len na 80 bodov. Viac než sa očakávalo rástol v USA aj index nákupných manažérov pre región Chicago.

10. Indická ekonomika sa zotavuje. V uplynulom kvartáli (apríl-jún) ekonomika Indie rástla tempom 5,7 %, čo je najsilnejší rast za posledné dva roky. Dobré ekonomické správy prichádzajú po tom, čo v Indii zasadla nová vláda. Práve nový premiér Narendra Modi je známy svojim priateľským prístupom k podnikateľskému prostrediu a otvorením trhu pre zahraničných investorov.

Komentáre