Mozgy z Wall Street: Toto sú TOP investície pre nasledujúce desaťročie

Portál businessinsider.com položil známym obchodníkom, stratégom a ekonómom otázku, čo je podľa nich najlepšou investíciou pre nasledujúcich 10 rokov. Pozrite si niekoľko odporúčaní, na čo svoje investície upriamiť v nasledujúcej dekáde.

Katarské akcie

Emad Mostaque, stratég spoločnosti NOAH Capital Markets, verí katarským akciám. Ako tvrdí, Katar je bohatá krajina s obrovským podielom hrubého domáceho produktu na jedného obyvateľa. Navyše, v roku 2022 sa v Katare uskutočnia Majstrovstvá sveta vo futbale, takže tu uvidíme agresívny nárast investícií a milióny turistov

Jednoduchým spôsobom, ako do katarských akcií investovať, je získať podiel v spoločnosti Qatar Investment Fund, ktorá je kótovaná na londýnskej burze.

Poľnohospodárska pôda

Lorcan Roche Kelly, stratég z Agenda Research tvrdí, že investícia na nasledujúcich 10 rokov by mala spĺňať nasledovné kritéria:

  1. Nepravdepodobné, že ju ohrozia technológie
  2. Pokrýva niektorú zo základných potrieb Maslowovej pyramídy
  3. Generuje výnos
  4. Očakávania kapitálového zisku

Na základe toho sa mu ako najvhodnejšia dlhodobá investícia javí poľnohospodárska pôda, ktorá prináša výnos a jej ponuka je obmedzená.

Juhovýchodná Ázia

Rastový potenciál v juhovýchodnej Ázii vidí Michael McDonough, hlavný ekonóm spoločnosti Bloomberg LP. Ide o ázijský región, ktorého súčasťou sú krajiny ako Malajzia, Singapur, Thajsko či Indonézia.

Tlakové čerpanie (ropné služby)

“Jednou z investícií, ktorú by som mal držať v nasledujúcich desiatich rokoch, sú ropné služby – obzvlášť tlakové čerpanie”, tvrdí Dan Dicker, prezident spoločnosti MercBloc.

“Kým cena ropy rastie a nachádzanie nových zdrojov je čoraz ťažšie, plyn je vďaka hydraulickému štiepeniu stále dostupnejší”, tvrdí Dicker. Keďže cenový rozdiel medzi ropou a plynom sa rozširuje, musí dôjsť k novým riešeniam. Odborníkmi vo výskume ťažby ropy sú spoločnosti Schlumberger (SLB) a Baker-Hughes (BHI).

Zdravotná starostlivosť

Podľa Constantina Gurdgieva, profesora financií, sa v nasledujúcich 10 rokoch bude rozvíjať zdravotná starostlivosť. Ako tvrdí, stredná a vyššia trieda sa bude okrem luxusných SUV s koženými sedačkami zameriavať na svoje zdravie a dĺžku života. Potenciál vidí v biotechnologických akciách či farmaceutike.

Ťažba vzácnych zemín a priemyselných kovov

„Ak mám vlastniť niečo na nadchádzajúcich 10 rokov, boli by to firmy ťažiace základné kovy a vzácne zeminy“, hovorí Brenda Kelly, strategička zo spoločnosti IG Markets. Ako zdôrazňuje, kľúčom je Čína, ktorá sprísňuje odvetvie vzácnych zemín. Tie majú široké využitie v obrane,  telekomunikáciách či výrobe high-tech produktov, ako sú plazmové televízory, radary či optické káble.

Za posledných 5 rokov Čína vyprodukovala až 90 % svetových zásob tejto komodity. Ovláda tak 50 % svetovej produkcie, pričom vývoz vzácnych zemín v posledných rokoch výrazne obmedzila.

Komentáre