5 pravidiel, ako zlepšiť svoje finančné zdravie

Takmer všetky naše rozhodnutia a činnosti ovplyvňujú naše finančné zdravie. To, ako dnes spravujeme naše financie určuje, ako na tom budeme (finančne) v budúcnosti.

Majte na pamäti: každé euro, o ktoré prídete dnes, znamená euro menej pri odchode do dôchodku. Ako dosiahnuť finančnú nezávislosť čo najskôr a odísť do dôchodku v pomerne mladom veku?

Základom je dodržanie týchto 5 dôležitých pravidiel, vďaka ktorým dosiahnete svoje finančné ciele.

1. Nebojte sa počítať

Základným krokom, ktorý môžete spraviť pri zlepšovaní finančného zdravia, je výpočet vašej čistej hodnoty – ide o rozdiel medzi tým, čo vlastníme, a tým, čo dlhujeme.

Odporúčanie preto znie: spočítajte všetky svoje aktíva a všetky záväzky a od aktív odpočítajte sumu záväzkov. Týmto výpočtom zistíte, ako na tom finančne momentálne ste. Dôležité je tento výpočet aplikovať v priebehu času, čo vám umožní identifikovať oblasti pre zlepšenie!

Keď už počítame, nezabudnite ani na rozpočet. Nezabúdajte, že osobný rozpočet je dôležitým finančným nástrojom. Musíte mať prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch – na základe rozpočtu zistíte, ako veľký je váš schodok či prebytok, ktorý môžete v priebehu času reinvestovať.

2. Udržujte pod kontrolou svoj životný štýl

V spoločnosti nájdeme mnoho príkladov toho, že čím viac ľudia zarábajú, tým viac míňajú. Samozrejme, je pochopiteľné, že človek sa s rastúcim príjmom snaží zvýšiť životný štandard, avšak v dlhodobom horizonte vám takýto prístup zabráni budovať bohatstvo. Mnohí ľudia sa snažia minúť viac len z jediného dôvodu – chcú dohnať životný štandard svojich susedov. A to je chyba.

Čítať tiež: 7 spôsobov, ako zarábať aj vtedy, keď spíte

3. Rozlišujte medzi tým čo potrebujete a tým, čo len chcete

Udržovať svoje výdavky pod kontrolou, to je základný predpoklad pre dosiahnutie finančnej nezávislosti. Dôležité je preto rozlišovať medzi potrebami (potraviny, bývanie, doprava) a túžbami (veci, ktoré chceme, ale vieme prežiť aj bez nich). Dobrým príkladom je auto – potrebujete automobil pre odvoz detí do školy. Je nutné kupovať si luxusné SUV so spotrebou 15l/100 km, alebo vám postačí lacnejší a úspornejší automobil?

4. Čím skôr začnete, tým lepšie

čím skôr s budovaním bohatstva začnete, tým skôr si budete môcť povedať: odchádzam na dôchodok, som finančne zabezpečený! Čím dlhšie budete reinvestovať svoje zisky, tým skôr dosiahnete finančný úspech.

5. Vybudujte si núdzový fond

O čo ide? Ako už hovorí názov, ide o peniaze vyčlenené na krytie nečakaných výdavkov. Výdavky, s ktorými sme pri budovaní nášho rozpočtu nepočítali, ako napr. rôzne opravy

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre