Veľký ekonomický experiment v Číne spustený!

Experiment s vytvorením zóny voľného obchodu vo vnútri Číny bol prvýkrát oznámený v júli minulého roka. Prešlo niečo vyše jedného roka a vízia sa pomaly stáva skutočnosťou.

Práve dnes 29. septembra bola totiž Šanghajská zóna voľného obchodu oficiálne spustená. A o čo sa vlastne jedná? Na území s rozlohou 29 km štvorcových vznikla zóna, kde sa výrazne uvoľnia podmienky pre podnikanie. Uvoľnia sa tu možnosti zahraničných investícií či zníži byrokracia.

Súkromné, domáce či zahraničné spoločnosti budú môcť slobodne investovať v bankách, prepravných podnikov, cestovných kanceláriách, poisťovniach, či iných oblastiach, ktoré sú v Číne bežne pod prísnym dohľadom a reguláciou. Okrem toho sa v danej zóne budú úrokové sadzby tvoriť voľne na trhu a nebudú určované vládou.

Ani to však nie je všetko. Vo vnútri zóny sa uvoľní obchodovanie s čínskou menou jüan, ktorá tu bude voľne zameniteľná za iné meny. Vo vnútri zóny má byť taktiež uvoľnený prístup k internetu bez obmedzení.

Na rozdiel od zvyšku krajiny tu tak bude odblokovaný prístup k zahraničných spravodajským serverom, či populárnej sociálnej sieti Facebook.

Čína

Šanghajská zóna voľného obchodu je tak akýmsi laboratóriom, či inkubátorom liberálnych reforiem trhu, kde po ich otestovaní môžu byť neskôr aplikované na ekonomiku Číny ako celok.

Krajina si tak uvedomuje, že reformy jej ekonomiky jednoducho prísť časom musia, avšak práve tento postupný a na istom území reálne testovaný variant reforiem sa jej ukazuje ako najlepšia cesta.

Vytvorenie zóny so všetkým čo jej spustenie zahŕňa sa dá označiť ako najdôležitejší pokus o ekonomickú reformu od roku 1980.

Podľa informácií štátnych médií bolo na úvod udelené povolenie na registráciu v zóne 25 čínskym a zahraničným spoločnostiam. Tento počet má postupne ďalej rásť.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre