Rozhovory o najväčšej obchodnej dohode v dejinách začali!

Európska únia (EÚ) a Spojené štáty začali formálne rozhovory k dohode o voľnom obchode, čím sa dláždi cesta k najväčšej obchodnej dohode v dejinách.

Dohoda by znížila obchodné bariéry medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta. Hodnota obchodov medzi EÚ a USA predstavuje okolo 455 miliárd € ročne.

Sila pre obe strany Atlantiku!

Predseda Európskej komisie Jose Manuel Barroso uviedol, že takáto budúca dohoda medzi dvoma najdôležitejšími mocnosťami sveta dodá silnú podporu ekonomikám na oboch stranách Atlantiku.

EÚ odhaduje, že komplexná ambiciózna dohoda by zvýšila ročný rast HDP o 0,5 %. Prezident USA Barack Obama uviedol, že voľný obchod s Európskou úniu by posilnil americké vývozy a tiež podporil tvorbu pracovných miest.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho budú rokovania trvať, ale uzatváranie podobných obchodných dohôd trvá väčšinou niekoľko rokov. Najoptimistickejší časový rámec spomínaný európskymi úradníkmi hovorí o dvoch rokoch.

Komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht pripustil, že rokovania budú ťažké a zložité.

Americký obchodný zástupca Ron Kirk uviedol, že v rámci diskusie určite dôjde k citlivým otázkam ako sú poľnohospodárske dotácie. „Pre nás je na stole všetko a vo všetkých odvetviach, vrátane celého odvetvia poľnohospodárstva, či už sú to GMO [geneticky modifikované organizmy] alebo iné problémy,“ uviedol Kirk. „Mali by sme byť ambiciózny a zaoberať sa všetkými týmito otázkami.“

Komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht uviedol, že rokovania o voľnom obchode medzi EÚ a USA sú predmetom diskusii už niekoľko rokov a dúfa, že reálne začnú už v priebehu tohto leta. Pripustil však, že budú ťažké a zložité.

Dohoda sa má zamerať na odstránenie zostávajúcich taríf, ďalších prekážok obchodu a tiež štandardizácii technických predpisov a certifikácií. Jeden z príkladov mimotarifných prekážok môžeme nájsť v automobilovom priemysle. EÚ aj USA majú rovnako prísne, avšak odlišné bezpečnostné normy, čo znamená, že ak chcú napríklad európske automobilky predávať autá na trhu v USA musia spĺňať oboje normy.

Sporné môže byť poľnohospodárstvo

Jablkom sváru tiež môže byť poľnohospodárstvo. Európsky poľnohospodársky priemysel je už teraz silno dotovaný zo spoločnej poľnohospodárskej politiky a sú preto obavy, aký vplyv by mohol mať voľný obchod.

Pod tlakom domácich poľnohospodárskych podnikov je tiež americká vláda. Tí už v minulosti vyzvali k ochranným opatreniam, ktoré by zabránili lacným dovozom najmä z Číny.

Je jasné, že niektoré citlivé sektory tak budú vyžadovať oveľa viac rokovaní. Nemalo by sa však stať, aby boli z dohody vylúčené úplne. Hlavný ekonóm Barclays, Philippe Gudin uviedol, že jeden z dôvodov začatia rozhovorov je nástup Číny, ako novej ekonomickej mocnosti a tiež rast ďalších rozvíjajúcich sa trhov. Ak chcú USA a EÚ zostať ekonomickými lídrami, jednoducho musia viac spolupracovať.

Európsky komisár pre oboch však popiera, žeby za tým bola snaha bojovať proti čínskemu rastu. Podľa neho patrí Európa k svetovým lídrom a musí nájsť spôsob, aby lídrom aj zostala.

Steve Davies z Inštitútu ekonomických záležitostí skôr verí, že oveľa dôležitejším faktorom prečo sa veci ohľadom dohody o voľnom obchode začali hýbať je hospodárka kríza v Európe. Mnohé štáty Únie sú v recesii a toto by bola dobrá správa pre hospodársky rast. Na americkej strane je zas dôležitým faktorom, že Obama je už vo svojom druhom funkčnom období a nemusí tak byť pod takým ochranárskym tlakom amerických podnikov.

Úvodné foto: mediajorgenyc

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre