5 noviniek, ktoré by vám dnes nemali uniknúť

1. Francúzska ekonomika rástla v treťom štvrťroku o niečo menej ako sa pôvodne odhadovalo. Od júla do septembra v porovnaní s predošlým kvartálom sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zdvihol o 0,1 %, pričom pôvodné odhady hovorili o raste 0,2 %. V piatok v Paríži o tom informovala štatistická agentúra INSEE.

V druhom štvrťroku sa francúzske hospodárstvo prepadlo o 0,1 percenta po tom, čo v prvom štvrťroku stagnovalo.

 

2. Svetové akcie dnes odštartovali posledný obchodný deň v tomto roku. Oči investorov sa aj naďalej upriamujú na fiškálny spor v USA, ktorý zostáva hlavným problémom.

Od začiatku roka si hlavný akciový index v Nemecku, DAX pripísal krásny 30-percentný zisk. S priemerným ročným zárobkom 23 % sa môže pochváliť japonský akciový index Nikkei 225.


3.
Priemyselná výroba japonských podnikov v novembri poklesla o 1,7 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom o 0,5 percenta. Negatívny vývoj vyvoláva tlak na ďalšie stimulačné opatrenia. Podľa médií chce nový premiér Shinzo Abe už v januári prijať injekciu v objeme 10 biliónov jenov (88 mld. eur).

Na druhej strane vidieť pozitívny vývoj na trhu práce, kde miera nezamestnanosti v novembri poklesla zo 4,2 % na 4,1 %.

4. Francúzske divadlo sa rozhodlo žalovať globálnu spoločnosť Coca Cola. Sporný má byť Santa Claus, ktorý je súčasťou vianočných reklám Coca Coly. Bábkové divadlo, ktoré je známe svojími obrími bábkami tvrdí, že Santa je plagiátom jej bábkovej postavy Royal de Luxe.

„Coca Cola nás v máji kontaktovala za účelom vytvorenia vianočnej reklamy. Chceli 12-metrového Santu, ktorý by sa pohyboval ako naši obri”, uvádza divadlo.

5. Investori dnes vsádzajú na opatrnosť, čo sa prejavilo v posilnení amerického dolára, ktorý je naďalej považovaný  za bezpečný prístav. Vo Washingtone prebiehajú rokovania medzi hlavnými politickými predstaviteľmi, ktorých cieľom má byť nájdenie kompromisu v rozpočtovom spore.

Obchodníci sa obávajú, že zákonodarcovia nenájdu spoločné riešenie, čoho následkom bude pád z fiškálneho útesu. Pod ním sa rozumie vypršanie daňových úľav z Bushovej éry a automatiké krátenie výdavkov.

 

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre