Kedy konečne oslabíme to peso?

Presne táto otázka nedá spávať kolumbijskej vláde, ktorá sa aj naďalej snaží bojovať so silnou domácou menou. Marže tamojších výrobcov sú v dôsledku prisilného kolumbijského pesa stláčané nadol. Vhodnou otázkou je, čo spôsobilo také zhodnotenie meny?

V súčasnosti, kedy je svet postihnutý hospodárskym spomalením, sa región Latinskej Ameriky stáva príťažlivou investíciou. Svedčia o tom aj dáta, keďže sa objem priamych zahraničných investícií do Kolumbie v prvom polroku navýšil o 26 %. Ako ukazujú informácie tamojšej centrálnej banky, kapitálové toky smerujú najmä do ropných a ťažobných spoločností. Nejde o žiadne prekvapenie, keďže Kolumbia je surovinovo veľmi zaujímavou krajinou.

Skutočný problém pre ekonomiku

Od začiatku roka 2012 si kolumbijské peso oproti doláru pridalo už 5,9 %, čo je spomedzi 170 svetových mien sledovaných agentúrou Bloomberg tretí najlepší výsledok. Ako tvrdí bývalý kolumbijský minister financií, José Antonio Ocampo (na snímke vľavo), „apreciácia meny je skutočný problém. Pozrite sa na Brazíliu“.

Centrálne inštitúcie si problém silnej meny plne uvedomujú, a tak  prijímajú viaceré intervencie na jej oslabenie. Okrem nedávneho zníženia kľúčovej úrokovej sadzby o 0,25 %, sa centrálna banka a ministerstvo financií rozhodli skupovať americké doláre. Cieľ tejto diverzifikácie devízových rezerv znie jasne: Intervenovať na oslabenie kolumbijského pesa.

Centrálna banka oznámila, že do konca septembra skúpi až 700 miliónov amerických dolárov, čo je 20 miliónov dolárov denne. Krajina sa tak bude snažiť ochrániť svoje hospodárstvo pre silným pesom, ktoré kolumbijských výrobcom znepríjemňuje život!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre