Prevádzkovateľ reaktorov vo Fukušime v obrovskej strate

Tokyo Electric Power Co (Tepco), prevádzkovateľ zemetrasením zničenej jadrovej elektrárne vo Fukušime sa snaží dostať z minuloročnej jadrovej krízy, avšak aktuálne vykázal masívnu štvrťročnú stratu.

Skupina vykázala v prvých troch mesiacoch fiškálneho roka 2012 stratu vo výške 288,4 miliárd jenov (2,998 miliardy eur),  v porovnaní so stratou 572 miliárd jenov v rovnakom období pred rokom. Za stratou sú vyššie ceny pohonných hmôt a kompenzačné platby za katastrofu vo Fukušime, ktorá bola najhoršia od tej v Černobyle.

Spoločnosť sa v súčasnosti spolieha na fosílne palivá a dodávku energie do Tokia. Tento druh výroby elektrickej energie tak z časti musí kryť deficit, ktorý vznikol po uzavretí jadrových elektrárni v krajine. Spoločnosť uviedla, že náklady na pohonné hmoty sa od katastrofy prudko zvýšili, keď sú oproti predchádzajúcemu roku vyššie o takmer 54 %.

Tržby spoločnosti Tepco za obdobie apríl – jún vzrástli aj vďaka vyšším cenám elektriky o 15,6 % na 1,3 bilióna jenov. „Aj naďalej budeme robiť čokoľvek, aby sme znížili náklady. Preskúmavame všetky možnosti, a nič nie je sväté,“ uviedol prezident Tepco Naomi Hirose.

Injekcia od vlády

Tepco v utorok dostalo od vlády finančnú injekciu. V podstate išlo o znárodnenie, po tom ako vláda získala za poskytnutý kapitál vo výške 1 bilióna dolárov väčšinový podiel 50,11 %.

Spoločnosť verí, že v naspäť k zisku sa dokáže dostať v roku 2014. V súčasnosti je medzi deviatimi japonskými firmami ktoré prevádzkujú jadrové elektrárne len jedna, ktorá dosahuje zisk.

Od katastrofy bola na západe Japonska obnovená prevádzka len v dvoch reaktoroch a aj to vyvolalo veľké protesty verejnosti.  Od mája prebieha kontrola vo všetkých 50 rektoroch v krajine. Pokiaľ sa ich však nepodarí znovu spustiť, alebo sa nezvýšia ceny elektriny, bude nevyhnutné prijímať ďalšie opatrenia.

Akcie spoločnosti Tepco v stredu klesli o 2,29 % na úroveň 128 jenov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre