Španielsko: Trojnásobne vyšší úrok za nové peniaze

Náklady krátkodobého financovania Španielska sa strojnásobili. Dlhové cenné papiere štátu so splatnosťou 3 mesiace dosiahli výnosnosť 2,36 %. Ide o takmer trojnásobne vyšší úrok, keďže ešte v máji bola výnosnosť pri 0,85 %. Pri 6-mesačných papieroch vzrástla výnosnosť na 3,24 % z predošlých 1,74 %. Aukcia dlhopisov priniesla do štátnej kasy celkom 3,1 miliárd eur.

Španielsko včera oficiálne požiadalo o finančnú pomoc EÚ. V požiadavke Španielska zatiaľ žiadne konkrétne údaje uvedené neboli, aj napriek tomu, že nezávislé audity minulý týždeň ukázali, že banky by na stabilizáciu potrebovali až 62 miliárd eur. Rana pod pás prišla aj od ratingovej agentúry Moody´s, ktorá v pondelok večer znížila rating 28 španielskym bankám. S nepríjemnou rastúcou výnosnosťou bojuje aj Taliansko. Dvojročné dlhopisy sa obchodujú s výnosnosťou 4,71 %, kým ešte v pred mesiacom bola 4,04 %.

[poll id=”15″]

Správa podlomila európskej mene nohy, keď s hodnotou1,2456 dolárov prepadla na dvojtýždňové dno. Problémy v eurozóne sa vyhrocujú, čomu tiež dosvedčuje správa, že Cyprus potrebuje finančnú pomoc od EÚ.  Krajina bude potrebovať zrejme 10 miliárd eur, čo je viac než polovica ich hospodárskeho výkonu. Ide tak už o piatu krajinu zo 17-členej eurozóny, ktorá žiada o pomoc európsky záchranný fond.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre