Ako prišlo o rating 28 španielskych bánk a dve poisťovne

Nie nie, toto nie je finančná rozprávka na dobrú noc, ale krutá realita. Zdá sa, že ratingovky majú svoje dni. Tentokrát dala o sebe počuť agentúra Moody´s, ktorá znížila úverové hodnotenie 28 španielskym bankám a dvom poisťovateľom.

Agentúra svoje rozhodnutie zdôvodňuje rastúcimi stratami  z realitnej krízy v Španielsku či poklesom dôveryhodnosti Španielska ako celku.

Domáce bankové domy sa po spľasnutí realitnej bubliny ocitli v ťažkej situácii. Dobre to nevyzerá ani s ekonomikou Španielska, ktorá sa potáca v recesii. Miera nezamestnanosti tu dosahuje viac než 24 %. Agentúra Moody ´s už vo februári tohto roka zdôraznila, že v dôsledku oslabenej ekonomiky a prepadu na kapitálovom trhu preverí 114 bánk a poisťovateľov.

Krátenie ratingov bolo nasledovné

Trom inštitúciám bol rating znížený o jeden stupeň, 11 bánk postihlo zníženie ratingu o dva stupne, 10 bánk utrpelo zníženie ratingu o 3 stupne  a až o štyri stupne bol skresaný rating šiestim španielskym bankám.

Je to už druhý krát za posledných 6-týždňov, čo si Moody´s podáva úverovú bonitu španielskych bánk. Nižší rating nie je ničím príjemným, keď inštitúciam znepríjemňuje cestu k novým finančným prostriedkom.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre