Agentúra Fitch odobrala USA najvyšší rating

USA

Ratingová agentúra Fitch siahla na prestížny najvyšší úverový rating USA, keď ho znížila o jeden stupeň z AAA na AA+.

Fitch tak dobieha svojho konkurenta Standard & Poor’s, ktorý už v roku 2011 znížil americký rating na AA+. Tretia etablovaná ratingová agentúra Moody’s udržuje americký rating na najvyššej úrovni.

Treba však dodať, že aj po znížení ratingu agentúrou Standard & Poor’s si Spojené štáty mohli naďalej požičiavať za výhodné podmienky, nakoľko ide o svetovú ekonomickú veľmoc. Obrovská hospodárska sila a úloha dolára ako globálnej rezervnej meny zabezpečujú, že americké štátne dlhopisy sú považované za jeden z bezpečných prístavov.

Agentúra Fitch sa pri svojom rozhodnutí odvoláva na vysoké zadlženie Spojených štátov a spory súvisiace s navýšením dlhového stropu. Pripomeňme, že túto jar sa až po niekoľkých nervóznych týždňoch podarilo demokratom a republikánom nájsť kompromis a zvýšiť dlhový strop. Bez tejto dohody by vláde USA došli peniaze a platobná neschopnosť najväčšej ekonomiky sveta by mohla vyvolať globálnu finančnú krízu.

Agentúra Fitch už v máji zaradila rating dlhodobých devízových záväzkov USA do režimu pozorovania s možnosťou jeho zníženia. Fitch to vtedy zdôvodnil práve sporom o dlhový strop a hrozbou platobnej neschopnosti federálnej vlády.

Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že s týmto rozhodnutím nesúhlasí a zníženie ratingu označila za “svojvoľné a založené na zastaraných údajoch”.

Zdroje: handelsblatt.com; bbc.co.uk

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre