Ekonomika Číny rástla pomalšie

Čínska ekonomika rástla v prvom kvartáli tohto roka o 8,1 %, čo je značne menej ako počítali ekonómovia. Tento rast predstavuje najmenší za posledné 3 roky. Ešte pred dvoma týždňami boli očakávania na úrovni 8,4 %. Štatistický úrad v Číne to označil za „mierne rýchly“ hospodársky rast.

Svetová banka odhaduje, že Čína v tomto roku porastie tempom 8,2 % a v roku 2013 až 8,6 %. Dôvodom nižšieho než očakávaného rastu je slabší dopyt po čínskom exporte, za čo môžu dlhové problémy v Európe a pomalý rast spotreby a investícií.

Podľa štatistického úradu zažíva ochladenie aj domáci realitný trh. Ceny domov a bytov tu klesli o 14 %. Ako sme včera informovali, z veľkej časti za ochladenie tohto „boomu“ môže reštriktívna politika čínskej vlády. Viacerí sa totiž obávali, že bublina na čínskom realitnom trhu môže spľasnúť.

 

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

pozerám ze to ma vyrazny dopad na trhy.. aspon ze je ta vysledkova sezona, inak by to valilo smerom nadol vsetko. Btw. Svetova banka a jej odhad do buduceho roku sa mi zda primerany..som zvedavy kolko caka este Cina ze porastie