Ekonomika Číny rástla pomalšie

Čínska ekonomika rástla v prvom kvartáli tohto roka o 8,1 %, čo je značne menej ako počítali ekonómovia. Tento rast predstavuje najmenší za posledné 3 roky. Ešte pred dvoma týždňami boli očakávania na úrovni 8,4 %. Štatistický úrad v Číne to označil za „mierne rýchly“ hospodársky rast.

Svetová banka odhaduje, že Čína v tomto roku porastie tempom 8,2 % a v roku 2013 až 8,6 %. Dôvodom nižšieho než očakávaného rastu je slabší dopyt po čínskom exporte, za čo môžu dlhové problémy v Európe a pomalý rast spotreby a investícií.

Podľa štatistického úradu zažíva ochladenie aj domáci realitný trh. Ceny domov a bytov tu klesli o 14 %. Ako sme včera informovali, z veľkej časti za ochladenie tohto „boomu“ môže reštriktívna politika čínskej vlády. Viacerí sa totiž obávali, že bublina na čínskom realitnom trhu môže spľasnúť.

 

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre

pozerám ze to ma vyrazny dopad na trhy.. aspon ze je ta vysledkova sezona, inak by to valilo smerom nadol vsetko. Btw. Svetova banka a jej odhad do buduceho roku sa mi zda primerany..som zvedavy kolko caka este Cina ze porastie